ЕУ има нова правила за Србију, Вархеји представља документ

Танјуг
ЕУ има нова правила за Србију, Вархеји представља документ

БРИСЕЛ - Оливер Вархеји, европски комесар за проширење, представиће данас у Бриселу земљама чланицма ЕУ документ којим се предлаже начин примјене нове, ревидиране методологије у приступном процесу Србије.

Тзв. нон пејпер, у који је Тањуг имао увид, наглашава да предложене промјене, у оквиру ревидиране методологије, морају бити примијењене у оквиру постојећег преговарачког оквира и уз сагласност Србије, на чему је Београд инсистирао.

Истиче се и да ревидирана методологије мора да буде у обостраном интересу, како Србије, тако и земља чланица.

Документом су представљена четири основна принципа будућег приступног процеса Србије ЕУ.

Први, инсистира на кредибилности процеса и још више фокус ставља реформе у области владавине права.

Констатује се да "нова поглавља не би требало затварати све док се не испуне прелазна мјерила у фундаменталним поглављима 23 и 24".

Други принцип подразумијева "снажније политичко управљање процесом" приступања, што би требало да земљама чланицама да већу улогу у надзору и прегледу постигнутог напретка у Србији.

"Међувладине конференције и Савјет за стабилизацију и придруживање требало би да служе јачању дијалога земаља чланица и Србије, с јасним смјерницама када је ријеч о кључним реформским процесима неопходним за напредак", стоји у тексту приједлога Европске комисије.

Прва таква Међувладина конференција Србије и ЕУ требало би да послужи за појашањење примјене нове методологије и планирању, а "Србија би могла и да отвори кластере уколико испуни мјерила за отврање, а земље чланице се сложе да је дошло до значајног напретка у владавини права".

Трећи принцип ревидиране методологије подвлачи важност убрзања динамизма приступних преговора које Србија води с ЕУ, што би требало да се постигне кроз отварање више поглавља обухваћених у шест кластера.

Србија је до сада отворила сва поглавља из првог, тзв фундаменталног калстера, а Европска комисија предлаже да што прије крене у процјену припремљености земље у сваком од преосталих кластера, како би се идентификовали основни недостаци и смјернице за њихово отварање.

Још једном се подвлачи да ће се "паралелно" с припремом за отварње поглавља по кластерима, радити на извјешатајима о напретку земље у области владавине права, што ће бити додатни услов за нове кораке у приступном процесу.

Истовремено, највљује се и убрзање интеграционих мјера током усклађиавња Србије с политикама и стандардима ЕУ.

Европска комисија је као четврти принцип будућег приступног пута Србије издвојила предвидљивост процеса.

У тексту приједлога, у који је Тањуг имао увид, инсистира се на томе да ЕУ "буде јаснија у својим очекивањима" од Србије, како би земља могла да се фокусира на конкретне сљедеће кораке на путу приступања, на мјерила за затварње поглаваља односно приоритетне рефроме.

У оквиру овог принципа, предлажу се и "корективне мјере у случају проблема током преговора", што се односи на санкционисање озбиљних стагнација или евентуалног назадовања у примјени реформи.

Годишњи извјештаји Европске комисије и по новој, ревидираној методологији требало би да остану кључни у анализи напретка Србије на путу уласка у ЕУ.

Након што им Европска комисија данас представи свој приједлог о конкретним корацима у будућем процесу приступња Србије, о томе требало да се изјасне и појединачно земље чланице ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана