ЕУ демантује Куртија и указује на представљен предлог за примену споразума

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Европска унија демантовала је данас тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је његов приједлог једини био на столу током састанка у Бриселу и подсјетила на приједлог за редослијед примјене постигнутих споразума који је већ представила у оквиру дијалога, сазнаје Танјуг.

Танјуг је имао увид у предлог ЕУ која је, према нашим сазнањима, истакла да је приједлог за редослијед примјене, за који је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ након састанка јасно рекао да је већ представљен Београду и Приштини током састанка у јуну. 

Напомињу и да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у међувремену имао тим поводом седам кругова одвојених разговора са обе стране. 

"Куртијева изјава да је овај приједлог био једини на столу је зато чињенично једноставно нетачна", додају из ЕУ. 

У тексту, који је представљан странама, а у који је Танјуг имао увид, чланом 7 се предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве на КиМ, као и завршетак унутрашњих процедура на КиМ за заштиту српске вјерске и културне баштине. 

Наводи се да је члановима 7 и 10 предвиђен завршетак преговора о статуту инструмента за самоуправу Срба на КиМ. 

Ови чланови предвиђају и паралелно успостављање "инструмента самоуправе" за Србе на КиМ, али и укидање структура под управом Београда на КиМ и њихову транзицију, по потреби, у оквиру инструмента за самоуправу Срба на КиМ. 

Чланови 1, 7 и 10 предвиђају паралелно покретање преговарачког процеса о "статуту инструмента за самоуправу" Срба на КиМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана