Ескобар очекује да се за Србе на Косову ништа неће промијенити 1. септембра

Танјуг
Ескобар очекује да се за Србе на Косову ништа неће промијенити 1. септембра

БЕОГРАД - Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је имао веома добар разговор са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду и да очекује да до краја мјесеца буде нађен начин на који Србима на Косову и Метохији не би био промијењен свакодневни живот и да они не буду оптерећени додатним процедурама.

-Надам се да свакодневни живот људи на сјеверу Косова 1. септембра неће бити додатно оптерећен и да ће живјети у миру, да им неће бити потребна додатна документа да дођу до својих кућа. И увјерен сам да ћемо то успјети да постигнемо - рекао је Ескобар новинарима у Амбасади САД у Београду.

Истакао је да САД желе да се обе стране обавежу да неће бити насиља.

Поновио је да сви споразуми морају да буду имплементирани, па и формирање Заједнице српских општина и да очекује да ће она бити на агенди следеће рунде разговора.

-Ту поруку смо пренели јасно у Пришини, а то им је речено раније и у Вашингтону

Не очекујемо да се тад постигне договор, али свакако смо им нагласили да очекујемо да се о томе разговара, да то буде на агенди, и то веома брзо - рекао је Ескобар и подвукао да је најважнија обавеза и Београда и Пришитне је да испуне обавезе у циљу постизања договора.

Подсјетио да у Европи постоје многи модели којима је регулисан положај мањина који би могли да се примијени на ЗСО и који би „помогли објема земљама да иду напријед“.

-Нема рока али неки рок постоји, чули су нас и наша очекивања. Наставићемо тај дијалог - рекао је он и додао да ће и САД и ЕУ наставити да притискају обје стране да одрже мир и стабилност, и да ће подржати све договоре и полтиички и технички и економски.

Навео је да је у разговору са Србима на КиМ чуо њихову забринутост и да је она у многим случајевима оправдана, додајући да обе стране имају прилику за добре ствари као што је развој економије, али и да постоји велико неповјерење.

Према ријечима Ескобара, дијалог је сигуран пут који и Србију и Косово води ка ЕУ, то је сигуран начин који ће откључати европску будућност обе земље.

Разговор са Вучићм оцијенио је као тежак, „зато што постоје огромне разлике између ставова и било је потребно много компромиса на обје стране“.

Нагласио је да је било потребно направити много компромиса на обе стране, тешко зато што постоје огромне разлике између ставова.

Додао је да је ипак важно то што је видио жељу да се нађе решење, да се створи повјерење у процес и посвећеност ЕУ.

Очекивања да се до краја мјесеца нађе рјешење, како каже базира на томе што је видио посвећеност обе стране и тешки рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака да се „нађе начин да идемо напријед у мирном маниру“.

Нагласио је да има једноставну поруку за обје стране и за Београд и Приштину да је потребна посвећеност дијалогу, да се уздрже од насиља и да наставе да траже конструктивне начине рјешавања проблема.

Ескобар је навео да је циљ његове посјете Београду и Приштини био да се подржи дијалог, за је рекао да није клинички мртав, као и напоре ЕУ да би се ријешила питања око регистарских таблица и докумената.

Како каже, дијалог је сигуран пут који и Србију и Косово води ка ЕУ, сигуран начин који ће откључати европску будућност обе земље.

-Будућност је чланство у ЕУ и дијалог је важан дио тог процеса - рекао је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана