Ескобар: Нисам добио од Куртија увјеравања о посвећености нормализацији

Танјуг
Ескобар: Нисам добио од Куртија увјеравања о посвећености нормализацији

ВАШИНГТОН - Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија није добио увјеравања о посвећености нормализацији односа Београда и Приштине, односно представљању нацрта Статута ЗСО у сутрашњој рунди дијалога у Бриселу.

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке навео да да од Куртија у недавном телефонском разговору није добио увјеравања да је посвећен примјени споразума о нормализацији и његовог анекса, што је Курти у понедјељак објавио на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

-Када је ријеч о косовској страни, то значи представљање нацрта Статута заједнице општина са српском већином. Курти се није обавезао да ће то учинити. У суштини онога на шта се обавезао је да ће присуствовати састанцима у Бриселу и ништа више од тога - рекао је Ескобар.

САД су затражиле од Београда и Приштине, уочи наредне рунде дијалога 14. септембра, посвећеност конкретним обавезама у вези са споразумом о нормализацији односа двије стране, као и анексом о његовој примјени.

Ескобар је указао да су већ видљиве посљедице које би могле настати, уколико Београд и Приштина пропусте прилику за нормализацију односа, а да је ријеч о мјерама које је увела ЕУ, а које се односе на немогућности напретка у појединим од механизама приступног процеса.

-Мислим да ће ЕУ жељети да види јасне сигнале о заинтересованости за примјену споразума о нормализацији док буде разматрала у коликој мјери је Србија напредовала у приступном процесу - рекао је Ескобар.

Према његовим ријечима, САД настављају снажно да подржавају дијалог који предводи ЕУ.

-Желимо да се напредак у оквиру дијалога и Охридског споразума оствари током ове године - истакао је Ескобар, наводећи да се у четвртак очекује неки вид напретка.

Ескобар је оцијенио да је Охридски споразум широког обима и историјски и да је ријеч о истинском споразуму о нормализацији по европским мјерилима, али и да пружа прилику за напредак у европским интеграцијама.

Ескобар је истакао да се испуњавањем одредби Охридског споразума и рјешавањем отворених питања могу ријешити сви изазови у које спадају избори, регистарске таблице, личне карте и друге теме које би могле бити извор ескалације.

Ескобар је нагласио да су све стране сагласне, укључујући и Приштину, да излазност од само три процента на изборима на сјеверу Косова и Метохије није дугорочно рјешење за општинске власти.

Амерички дипломата је рекао да су Албанци градоначелници општина на сјеверу КиМ одлучили да преузму неке од општинских зграда без координације са међународном заједницом.

-Указивали смо властима Косова да нема потребе за ескалацијом тензија постављањем градоначелника у те зграде - навео је Ескобар. Истакао је да је међународна заједница забринута и због акција јединица тзв. специјалне косовске полиције, експропријације земљишта и планираног исељавања неких од институција из Владиних зграда које предводе Срби.

-Наставићемо да тражимо од Владе Косова да остане у блиском контакту са НАТО-ом и Кфором на терену. Важно је спријечити било какав вид погрешних процјена - истакао је Ескобар.

Амерички дипломата је указао да, уколико власти у Приштини желе да одрже нове изборе на којима би учествовали Срби, оставке Албанаца градоначелника су бржи и бољи начин од рјешења које обухвата петицију и које никада до сада није било примијењено, а које су предложиле власти тзв. Косова.

-Тражимо од српске заједнице да учествује у гласању, када избори буду расписани. Како ће се то остварити, остаје на странама да дискутују. Дефинитивно, мислим да би са оставкама било брже. Врло пажљиво пратимо ситуацију”, - закључио је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана