Ескобар: Из перспективе САД формирање ЗСО је правно обавезујуће

Танјуг
Ескобар: Из перспективе САД формирање ЗСО је правно обавезујуће

БЕОГРАД - Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је вечерас да је формирање Зајeденице српских општина (ЗСО) из перспективе САД правно обавезујуће у оквиру споразума постигнутог прије 10 година између Београда, Приштине и ЕУ.

"За САД то је правнообавезујући споразум између Србије, Косова и Европске уније. За нас је то обавеза јер смо подржали тај процес и једна политичка страна не може из тога да се повуче једнострано, тако да тражићемо начине да ту идеју остваримо", рекао је Ескобар за РТС, додајући да је рок за то "одмах".
    
Замјеник помоћника америчког државног секретара Ескобар, који је данас имао састанке са државним врхом Србије, а дан раније био у Приштини, каже да "има напретка и разлога за оптимизам".
    
"Не желим да прејудицирам исход преговора, али желим да кажем једну ствар - у контексту ове кризе мислим да можемо да видимо не само почетак рјешења, већ и прилику за нови дијалог у новој парадигми посматрања дугорочних рјешења за овај регион", рекао је Ескобар.
    
Он је рекао да је забринутост људи који су на барикадама на Сјеверу КиМ "легитимна, а у неким случајевима и оправдана".
    
Амерички дипломата је поновио да би барикаде требало мирно да  уклоне они који су их и поставили и да се противи доласку српске војске на сјевер КиМ јер, како каже, није за "милитаризацију проблема", али јесте за наставак дијалога и дипломатске контакте.
    
Ескобар је указао да су САД активан партнер у проналажењу рјешења за косовски пероблем, али дугорочно рјешење су, према његовим ријечима, европске интеграције за цијели регион. 
    
"Замислитие рјешење које укључује цијели регион. Замислите једну личну карту која би омогућила грађанима овог региона да с њом прелазе границе у Европи. То је врста рјешења какво тражимо", рекао је Ескобар.
    
Он је додао да САД не преузимају руководећу улогу у преговарачком процесу јер је већина преговора техничке природе и воде се због процеса прикључења ЕУ која зато и преузима иницијативу у имплементирању договора као што је, нпр. онај о слободној трговини.
    
"Порука коју сам донио у Београд је да у сваком конфликту, у свакој конфронтацији и кризи, морамо да тражимо рјешења која доносе оптимизам и бољу будућност. Ја не тражим рјешења за политичаре који су укључени у преговарачки процес, већ за младе људе који свакодневно напуштају овај регион. Њима је рјешење потребно хитно јер свакога дана размишљају о томе да оду са Балкана", закључио је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана