Ескобар: Америка се категорички противи повратку српске војске на КиМ

Агенције
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД категорички противе повратку српских снага на сјевер Косова и Метохије.

„Ми то категорички одбацујемо. Ми то уопште не подржавамо“, рекао је Ескобар у интервјуу за Радио слободна Европа, одговарајући на питање новинарке о најави Београда да ће тражити од Кфора повратак српске војске на сјевер КиМ.

На питање, какав би био одговор САД ако би Београд заиста послао војску на сјевер КиМ, Ескобар одговара да не очекује да ће се то заиста десити.

„Подвући ћу, Косово има снажне безбједносне гаранције САД које се манифестују учешћем у Кфору“, истакао је Ескобар.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Влада Србије у четвртак послати команди Кфора захтев за повратак српских снага на Косово и Метохију. Тај захтев заснован је на Резолуцији 1244 УН која предвиђа повратак 1.000 припадника српских безбједносних снага на територију КиМ.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић недавно је изјавила како Србија има право према Резолуцији 1244 и намјеру да се одређени број трупа врати тамо, јер „ако Кфор не обезбиједи мир Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби“.

Она је додала да „КФОР и Еулекс не раде свој посао и не штите Србе на Косову и Метохији“, те да „свакодневно видимо кршења Кумановског и Бриселског споразума“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана