Ердоган у посјети Србији: Златно доба српско-турских односа

Танјуг, РТС
Ердоган у посјети Србији: Златно доба српско-турских односа

БЕОГРАД – Предсједник Србије Aлександар Вучић поручио је, на конференцији за новинаре са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом у Београду, да је ово златно доба српско-турских односа.

-Успели смо да односе између Турске и Србије подигнемо на највиши ниво у модерној историји. На добром смо путу да испунимо оно што је мени деловало као немогући циљ – да трговинска размера достигне пет милијарди евра рекао је Вучић.

Ердоган је оценио да су односи Турске и Србије на одличном нивоу и навео да је Турска спремна да у дијалогу Београда и Приштине пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло рјешење.

-Видјели смо позитивне помаке и надам се да постоји и то позитивно убрзање које ће бити одрживо на Балкану, зато што Балкан не може више да толерише овакву врсту проблема - навео је Ердоган.

Вучић је истакао да су турске компаније изузетно важне за Србију јер запошљавају готово 10.000 људи и додао да инвестиције из Турске и даље долазе.

Додао је да ће грађани ускоро моћи да виде на дјелу оно што је урађено у претходном периоду, јер је сем турске обнове многих културно-умјетничких споменика, ту и изградња пута Нови Пазар – Тутин, који је, како каже, некада био "пут смрти", као и мост на Рачи који је у изградњи турске компаније.

-Мост на Рачи импресивно изгледа, очекуејмо да у кратком периоду завршимо ту деоницу од 19,1 километар ауто-пута и спојимо са БиХ и Српском -  рекао је Вучић.

Са Ердоганом је, како каже, разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, о стабилности у региону и томе колико је важно да се сачува мир, као и о ситуацији у Украјини и енергетици.

Замолио је Ердогана да нам Турска помогне у снабдијевању електричном енергијом током зиме.

-Да се омогући простор да се азербејџанска струја преко Бугарске превезе у Србију, како би се обезбедиле количине електричне енергије које нам недостају - рекао је Вучић.

Нагласио је да је за Србију од огромног значаја да има још много пројеката са Турском.

Изјавио је и да је Србија заинтересована за куповину беспилотних летелица "бајрактар", те да се нада да ће у томе успјети следеће године.

Захвалио је Турској на подршци "Отвореном Балкану", напорима да се сачувају мир и стабилност у региону. Поновили су, каже, и статове око интегритета БиХ.

-Ја сам додао и око поштовања Дејтонског споразума и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ. Разговарали смо о односима Срба и Бошњака, али и о трилатералном сусрету између Турске, БиХ и Србије - рекао је Вучић.

Ердоган је поручио да се нада да ће послије договора о документима у најскорије вријеме бити постигнут и споразум о регистарским таблицама са Приштином као и о другим спорним питањима.

-Веома смо задовољни што је постигнут споразум када је ријеч о преласку граница само са личним картама између Србије и Kосова. Kада је ријеч о регистарским таблицама, надам се да ће се споразум постићи у најскорије вријеме, као и о другим проблематичним питањима - рекао је Ердоган

Говорећи о ситуацији у Украјини, Ердоган је навео да је Турска увијек пратила политику равнотеже између Русије и Украјине и да ће наставити то да чини и у предстојећем периоду.

Захвалио је предсједнику Србије на гостопримству које је указано турској делегацији и навео да су данашњи разговори били веома плодни.

-Током разговора смо се дотакли детаљно наших питања и заиста смо се посветили корацима које ћемо предузети у будућем периоду. Када је ријеч о дешавањима у БиХ, размијенили смо ставове о регионалним и међународним питањима. Наши односи са Србијом, који су на одличном нивоу, даље се развијају сваког дана и протокол који је управо потписан у вези са путовањима и коришћењем само личних карата даље ће унаприједити наше односе до новог нивоа и од ове године од Србије до наше земље дошло је 300.000 туриста - истакао је Ердоган.

Оцијенио је да то значи да ће се од увођења преласка границе само уз личну карту тај број додатно повећати и додао да то неће бити једино у чему је постигнут напредак.

Дочек

Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски предсједник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену гарду Војске Србије и интонирање химне двије државе.

Након свечане церемоније, Вучић и Ердоган су разговарали у четири ока, а затим је услиједио пленарни састанак делегација Србије и Турске и потписивање неколико споразума.

На ручку у Предсједништву

Александар Вучић угостио је на ручку у згради Предсгедништва Реџепа Тајипа Ердогана и чланове турске делегације.

-После изузетно успешног радног дела дана, предах са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и пријатељима из делегације Републике Турске, уз ручак припремљен са много пажње у Председништву Србије - написао је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Уз пост су објављене и фотографије са заједничког ручка.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана