Епископ Теодосије: Продајом земље окрећемо леђа светињама и Космету

Срна
Епископ Теодосије: Продајом земље окрећемо леђа светињама и Космету

ОРАХОВАЦ - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије рекао је данас у Зочишту код Ораховца да Срби на Косову и Метохији треба да уз Божију помоћ истрају на свом крсном путу и да опстану на овим просторима.

-Ова светиња је нама свима и благослов и обавеза. Одговорност да пазимо на себе, на свој живот, своје поступке, да не будемо себични, да продајући своју имовину одлазимо којекуда по свету, окрећући леђа нашим највећим светињама и нашем Косову и Метохији - рекао је епископ Теодосије, који је са владиком новобрдским Иларионом, викаром Његове светости патријарха српског Порфирија, служио литургију у цркви Светих Козме и Дамјана у Зочишту.

Владика Иларион истакао је да је велика привилегија бити данас на овом мјесту.

-То је оно што се говори у народној поезији, да треба на страшном месту постојати. Сваког дана треба да се избориш за онај савршени закон слободе, како говори апостол Јаков и да постојано пребиваш у њему - додао је владика Иларион.

Локални Албанци су након сукоба 1999. до темеља срушили цркву Светих Козме и Дамјана. До 2007. црква је поново сазидана и освештана. Манастир у Зочишту наставио је да живи, иако у истоименом селу нема Срба.

Свештеници и вјерници пререзали су славски колач и најавили ново окупљање и сљедеће и наредних година, преноси РТС.

Српска православна црква и вјерници славе дан Светих врача Козме и Дамјана – светитеља и небеских љекара који су бесплатно исцјељивали болесне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана