Епископ Теодосије: Данас је тешко бити Србин и православац на Космету

СРНА
Епископ Теодосије: Данас је тешко бити Србин и православац на Космету

ПРИЗРЕН - Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије поручио је у Призрену, гдје је у храму Светог Ђорђа служио литургију поводом Савиндана, да је данас тешко бити Србин и православац на Косову и Метохији и да српски народ треба да буде достојан пута Светог Саве.

"Широм васељене где год Срби живе слави се Свети Сава, српски просветитељ и светитељ рода нашега. Радост је наша да смо се и ми данас сабрали у граду Призрену, професори, ученици и радници наше богословије, свештенослужитељи, али и сви који сте дошли да у овом храму служимо свету литургију и прославимо Светога Саву", поручио је владика Теодосије.

Он је исталао да је благослов Светог Саве на српском роду, али и на цијелом роду хришћанском.

Литургији и прослави Савиндана присуствовао је и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Милена Парлић, која се богословима и ученицима призренске Богословије захвалила што су својом пожртвованошћу успјели да одрже наставни кадар и редовност наставе и поручила им да су понос Србије.

У просторијама призренске Богословије је одржана Светосавска академија током које су ученици приредили пригодан програм.

На академији се обратио предсједник Матице српске Драган Станић.

Свечаној прослави овог великог празника у Призрену, присуствовали су и представници Лекарске коморе Србије и професори из Новог Сада, Београда, представници српски привредника у Дубаију, хуманитарне организације "Радости моја" из Штутгарта и привременог органа Општине Призрен.

На Универзитету у Приштини, са привременим сједиштем у Косовској Митровици, и у школама на Косову и Метохији свечано је обиљежена школска слава - Свети Сава.

На Универзитету је празник Светог Саве обиљежен резањем славског колача и пригодним програмом на Факултету техничких наука.

"Обавеза данашњих генерација је да негују дух светосавља који јесте дух заједништва", рекао је декан Јордан Радосављевић, обраћајући се бројним студентима и гостима.

Радосављевић је нагласио да је Универзитет у Београду увијек био путоказ и светионик Универзитету у Приштини, који се одувијек трудио да достигне тамо успостављене критеријуме, преноси Телевизија "Мост".

"Желим да верујем, као и сви ми, да ћемо нашег Светог Саву славити још дуго, дуго година на нашем факултету, на нашем универзитету, у нашој Косовској Митровици", нагласио је Радосављевић.

На састанку ректора и декана, ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић истакао је да за тај универзитет друга држава осим Србије не постоји и изразио наду да ће сарадња са универзитетима у Србији бити још интензивнија.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић рекао је да овај универзитет држи широм отворена врата за колеге и студенте са Косова и Метохије, али што је још важније на све начине снажно подржава рад и опстанак Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Савиндан је обиљежен и у школи за основно и средње образовање "Косовски божур" у сјеверном дијелу Косовске Митровице, а храмовна слава цркве Свети Сава у јужном дијелу Митровице прослављена је у присуству великог броја вјерника, преноси Радио Косовска Митровица.

Савиндан је обиљежен свечаном литургијом и у манастиру Грачаница, као и у основним школама "Краљ Милутин" у Грачаници и "Свети Сава" у Сушици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана