Епидемиолог Предраг Кон: Свако кога сретнете у Београду можда носи вирус

Срна
Епидемиолог Предраг Кон: Свако кога сретнете у Београду можда носи вирус

БЕОГРАД - Епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и свако кога сретнете може да носи вирус, а да није свјестан, док резултати нових епидемиолошких мјера за спречавање ширења вируса корона могу да се очекују за седам до 10 дана, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Кон истиче да су управо због тога маске обавезне за све.

- На отвореном простору то подразумева да морате ставити маску чим приђете некоме на један и по метар удаљености - рекао је Кон.

Кон,који је члан Кризног штаба Владе Србије, рекао је да су нове мјере већ на снази и да су успориле нагли пораст оболијевања, али то се до сада не види, посебно у Београду.

Он је оцијенио да ће бити потребно више времена како би се видио резултат нових мјера у борби против вируса корона, које подразумијевају обавезно ношење маски у затвореном, али и отвореном, држање дистанце од 1,5 метара, те забрану окупљања више од десет људи.

Кон је рекао за РТС да се на састанцима Кризног штаба уопште није говорило о потпуној забрани кретања и увођењу полицијског часа као додатној мјери, али да то није потпуно искључено, јер зависи да ли је ситуација таква да је то неопходно.

Кон сматра да је "историјска грешка" било укидање ванредног стања, што је дошло као увјерење да је епидемија практично престала.

Кон упозорава да се вирус понаша тако да му уопште не смета висока температура, те да је ситуација знатно озбиљнија него што је била у марту и априлу, као и да је јасно да је "вирус у народу".

Он каже да се притисак на ковид амбуланте полако смањује, али да је још велики, те додаје да су старији од 65 година и хронични болесници и даље најризичнија група, а да је преношење најчешће код младих.

- Приватне забаве и журке - то треба заборавити овог лета, без обзира на то што свима тешко пада - истиче Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана