Епархија тимочка упозорава на лажног монаха Силуана

Срна
Епархија тимочка упозорава на лажног монаха Силуана

БЕОГРАД - Из Епархије тимочке упозорили су вјернике да се извјесни Драган Илић из Параћина, тренутно настањен у селу Криви Вир на подручју општине Бољевац у јавности лажно представља као монах Силуан и прикупља прилоге.

Осим што је погубно по њега самог, његово лажно представљање и маскирање у монаха не би било толико страшно да није почео да путем телевизије и друштвених мрежа обмањује народ, тражећи помоћ у вези са подизањем “манастира Пресвете Богородице Тројеручице” у Кривом Виру за шта, како сам каже, “има подршку владике и братије”, саопштено је из Епархије тимочке.

У саопштењу се додаје да Илић тврди да је монах Руске заграничне цркве и да све ради по благослову извјесног епископа Агатангела који је још 2009. године рашчињен одлуком Архијерејског синода Руске заграничне цркве и сматра се вођом расколничке групе.

-Све су прилике да се тој расколничкој дружини прикључио и Драган Илић. Очински скрећемо пажњу верном народу и целокупној јавности да не наседа на лажи и обмане Илића коме је од краја јуна до даљег од епископа тимочког Илариона изречена забрана причешћивања на подручју Епархије тимочке - истиче се у саопштењу.

У тексту се напомиње да је прије настањивања у Кривом Виру, Илић низ година у Бољевцу производио свијеће без ичијег благослова, носећи мантију и представљајући се као искушеник.

У саопштењу се напомиње да је он од 2018. до 2019. године заиста био искушеник манастира Свете Тројице у Доњој Каменици код Књажевца, али никада није замонашен већ је манастир напустио као цивилно лице.

Сазнавши да је склон лажном представљању и изнуђивању новчаних прилога на име помоћи манастиру, епископ тимочки Иларион га је о овом проблему лично испитао, на шта му је он рекао “да га из шале неки људи зову отац Силуан”.

Због самовољног и немонашког понашања ускраћен му је боравак у манастиру, а владика му је приликом напуштања манастира очински указао на недоличност таквог понашања.

Послије напуштања манастира Свете Тројице, Илић се настанио у селу Криви Вир гдје је, бавећи се сточарством и носећи мантију, наставио да обмањује јавност представљајући се као монах Силуан, истичу из Епархије тимочке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана