Епархија рашко-призренска: Спријечите нови погром над Србима на КиМ

Танјуг
Епархија рашко-призренска: Спријечите нови погром над Србима на КиМ

ГРАЧАНИЦА - Епархија рашко-призренска упозорила је данас на појачане репресивне мјере приштинских власти, које пријете новим погромом над српским народом и Српском православном црквом, и позвала међународне представнике и мисију КФОР-а да то спријече.

-Епархија Рашко-призренска је примила поверљиве и поуздане информације које указују на то да у наредним данима и недељама косовска влада наводно намерава да покрене читав низ акција у циљу даље дискредитације СПЦ. Ове акције могу да се односе на наставак даљег систематског медијског блаћења наше Цркве и њених верника, подметање лажних доказа, репресивне акције и даље подстицање етничке и верске нетолеранције - истиче се у саопштењу. Епархија је напоменула да ће водећим западним амбасадама и КФОР-у у Приштини просљеђивати све додатне информације које буде добијала, ради даље верификације и у циљу предузимања неопходних мјера за предупређење даље ескалације етнички мотивисаног насиља и напада против СПЦ.

Како се указује, и поред међународних апела за деескалацију на сјеверу Косова, ослобађања три ухапшена косовска полицајца од стране власти Србије и демантија КФОР-а у вези са неоснованим и опасно малициозним оптужбама чланице британског парламента Алише Кернс против СПЦ, у вези са наводним “шверцом оружја”, премијер привремених институција Албин Курти је наставио да даје провокативне изјаве.

-Овакво понашање отворено подстиче етничку и верску нетолеранцију против српског народа и СПЦ на Косову и Метохији, чиме се додатно погоршава сада већ крајње тешка и нестабилна ситуација - упозорава се у саопштењу.

Епархија истиче да СПЦ има мирољубив, али и одлучан став да жели достојанствен и безбједан живот свих грађана на простору Косова и Метохије, због чега осуђује сваки облик насиља и репресије, али да је тај став сметња за оно што се већ назире као коначни циљ Куртија, који је био и остао најжешћи противник суживота Срба и Албанаца и отворени заступник етнички чисте “Велике Албаније”.

-Зато није ни чудо да наша улога у српском народу и међународни углед наше Цркве на Косову и Метохији представља сметњу настојањима садашње косовске власти да се спроведе потпуно етничко чишћење српског народа са Косова и Метохије; овај пут још не отвореним нападима и вандализмом као у погрому 2004. године, у коме је учествовао знатан број сљедбеника Куртија и „Мреже за косовску акцију“ (претходнице данашњег “Самоопредељења”), већ пре свега преко специјалних снага косовске полиције - наводи се у саопштењу. Како се додаје, посљедњих година Срби на КиМ ове формације доживљавају као својеврсну паравојну и окупациону силу која уноси страх, а не као полицију која треба да обезбеди мир и сигурност за све грађане без разлике.

-Према сазнањима наше Епархије, само у последњих неколико месеци преко 2.000 српских породица са севера Косова је било принуђено да напусти домове услед полицијске репресије, која се наставља са још већим интензитетом уз демонстрирање силе на улицама српских насеља, произвољним хапшењима без судских налога, јавним таргетирањем угледнијих личности на националној и политичкој основи, држањем људи у заточеништву без јасних правних основа, а све уз агресивну медијску кампању партијских ботова, посебно на друштвеним мрежама, на којима се отворено позива на мржњу и насиље. Оваквим понашањем косовских власти преостали Срби се додатно застрашују и даље протерују са овог простора. Зато са правом може рећи да се суочавамо са понављањем Мартовског погрома из 2004. године, само другачијим методама, али са очигледно истим циљевима - истиче се у саопштењу.

Епархија напомиње да српски народ на КиМ никада од краја оружаног сукоба 1999. године није живио у тежим околностима и већој правној и физичкој несигурности и „то је још један разлог да сви покажемо јединство и чврсту решеност да заједно опстанемо на просторима где вековима живимо“.

-Упозоравамо да агресивно понашање садашњих косовских власти, које игноришу и најновије политичке и економске мере ЕУ уведене због непридржавања владе у Приштини међународног плана за деескалацију ситуације, директно води даљем погоршавању безбедносне ситуације и широј регионалној нестабилности на Западном Балкану. У таквим условима потпуно је нереално говорити о нормалном наставку дијалога. За дијалог је потребно поверење и поштовање онога што је договорено, а поверење се не може градити на претњама, диктату и уценама, а поготово не на све јачој репресији невећинског становништва -, наводи се у саопштењу и додаје: “Зато и овом приликом позивамо међународне представнике и мисију КФОР-а да спрече овај нови погром који се врши злоупотребом институција које су предвиђене да раде на добробит свих грађана, уместо да делују као оруђе једне политичке организације наносећи огромну штету не само Србима и осталом невећинском становништву на Косову и Метохији, него и косовским Албанцима“.

-Последњих година вишеструко је повећан број исељавања младих Албанаца који не виде перспективу у друштву које води у изолацију, конфликт и етничку мржњу. Систематске пљачке и селективна правда подстичу исељавање и преосталих заједница са Косова и Метохије, што је додатни показатељ политичке и економске нестабилности – истакнуто је у саопштењу.

Српска православна црква истиче да остаје чврсто рјешена да ради на изградњи мира и сарадњи са свим људима добре воље, али да се и сваком безакоњу, неистинама и репресији супростави еванђелски, истином и неустрашивим сведочењем о неправди која се данас спроводи над Србима на Косову и Метохији.

Дачић:Оптужбе против СПЦ део пропагандног рата

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенино је да је изјава британске посланице и предсједнице Одбора за спољну политику британског парламента Алише Кернс да Српска православна црква учествује у шверцовању оружја из централне Србије на Косово, „дио пропагандног рата који се спроводи против Србије а чији је циљ да се и Српска православна црква протера са Косова“.

-То је део приче о криминализацији севера Косова и нови вид како да се прошири оптужба која траје годинама, а више од 10 година се понавља да је север криминализован и сада се ту убацује Српска православна црква. Она им је једна од сметњи, пошто је СПЦ веома важна за опстанак нашег народа и потребно је да се она у оптужбама идентификује са криминалцима - рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додао је да је таква оптужба дио општег напада на Србију и српски народ и да је одмах када је објављена, реаговано и од Форин офиса тражено објашњење.

-Никакав писмени одговор нисмо добили а усмено нам је речено да то није званична политика британске владе и да Кернс не може да говори у име владе а да британска влада не располаже конкретним доказима за оно што је она изјавила - истакао је Дачић.

Према његовим ријечима Кернс је и поред тога наставила да ради и то како је оцијенино вјероватно по агенди коју је договорила са Куртијем, као и да не би било ништа ново да она буде албански лобиста.

-Нема ниједног доказа за њене изјаве, то је и КФОР рекао. Па ми не можемо људе да снабдевамо основним животним намирницама а не оружјем - рекао је он. Осврћући се на велики број кривичних пријава против Срба међу којима су и људи из Српске листе, Дачић је оцијенио да се ради о идеји да се протјерају Срби са сјевера Косова и да се створи атмосфера да они сами закључе да им тамо нема живота.

-Наравно, они би волели да се протерају и Срби са југа, али они живе у посебним условима и тешко је да могу успешно да бране своје интересе као Срби на северу где су они компактна целина и где нема Албанаца - рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана