Епархија рашко-призренска осуђује паљење крстова на Улпиана фесту

Танјуг
Епархија рашко-призренска осуђује паљење крстова на Улпиана фесту

ГРАЧАНИЦА - Епархија рашко-призренска са узнемирењем је примила вијест да је овогодишњи Улпиана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпиане поред Грачанице започео неопаганским перформансом током којег су запаљена три велика крста.

-Овај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане а посебно за наш народ у већински српској општини Грачаница, где се ово археолошко налазиште налази -”, саопштила је Епархија.

Како се истиче у саопштењу “паљење крстова подсјећам нас на страшна времена паганских прогона хришћана, али и систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у нашем времену”.

-У налету вандалских напада косовских албанских екстремиста уништено је и спаљено на десетине цркава на којима су паљени и рушени крстови. Крстови су ломљени и на многим хришћанским гробљима. Паљење крстова у непосредној близини манастира Грачанице представља увреду хришћанске вере и директну претњу - истичу у Епархији.

У саопштењу се наводи да “овај неукусан и крајње вандалски чин нема никакве везе са насљеђем Јустинијанове Улпијане - Јустиниане Секунде у којој се могу видјети остаци ранохришћанске базилике и крстионице, који су подигнути управо на мјесту гдје су мученички страдали и распети Свети Флор и Лавро хришћански првомученици на овим просторима”.

-На већински муслиманима насељеним простору Косова и Метохије овакво јавно скрнављење најсветијег хришћанског симбола у име једне перверзне уметности само показује крајњу неодговорност оних који су организовали овај догађај и ставља под знак питања њихову способност да се брину о древној хришћанској баштини -  нагласили су у Епархији рашко-призренској.

Како подсјећају, “насљеђе древне Улпијане вековима наставља оближњи манастир Грачаница, свјетски споменик УНЕСКО, који већ 700 година стоји недалеко од древне Улпијане као свједочанство хришћанске вјере”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана