Епархија: Постоје јасне индиције да хапшења Срба могу бити политички мотивисана

Танјуг
Foto: Агенције

ПРИЗРЕН- Епархија рашко-призренска изразила је данас најдубљу забринутост због хапшења петорице Срба у Косовском поморављу, наводећи, да на основу њених сазнања, постоје јасне индиције да ова хапшења могу бити политички мотивисана, са циљем да се изазове страх међу српским народом на КиМ.

Епархија у саопштењу истиче да ова хапшења, која су заснована на оптужбама за наводне злочине почињене прије 25 година током сукоба на КиМ, постављају озбиљна питања у вези са мотивима и методама локалних косовских власти.

"Последњих 25 година, ови људи су мирно живели у свом селу са својим породицама, и били цењени као добри домаћини, и, према нашем сазнању, без икаквог досијеа о било каквим незаконитим активностима", додаје Епархија и наводи да је један од ухапшених, Милош Шошић, чак радио у косовској полицији и прошао све неопходне безбједносне провјере, а да је ухапшени Драган Цветковић инвалид и отац локалног свештеника.

Указује се да су ова дугогодишња интеграција и служење заједници у оштром контрасту са изненадним и тешким оптужбама против њих.

 "На основу наших сазнања постоје јасне индиције да ова хапшења могу бити политички мотивисана, са циљем да се изазове страх међу српским народом на КиМ. Извештаји указују да су хапшења извршена без одговарајућих правних налога и на основу тајних спискова, што додатно сугерише забрињавајући образац произвољних притварања. Овај образац, нажалост, постаје све чешћи последњих година, што је довело до хапшења више Срба који су годинама били доступни органима правосуђа и полиције и нису узнемиравани, а који се сада држе у притвору без јасних доказа. Неки од њих су касније пуштени без формалних оптужби или доказа о кривици", наглашава се у саопштењу.

У притвору, како Епархија сазнаје, не мали број њих пролази непријатности и ускраћивања основних права и слобода.

"Овакви поступци дубоко забрињавају СПЦ, која је превасходно посвећена духовној бризи о својим верницима. Коришћење произвољних хапшења као средства застрашивања не само да поткопава владавину права, већ и ствара амбијент страха и несигурности међу српским становништвом. Важно је нагласити да су у демократским друштвима људи невини док се не докаже супротно. Међутим, на Косову се чини да се Срби често сматрају кривима а приори, са теретом да докажу своју невиност - процес који може трајати месецима и узрокује озбиљне трауме за притворене и њихове породице", наводи Епархија.

Епархија истиче да је дубоко забринута извјештајима о начину на који су ова хапшења извршена, јер је, према очевицима и члановима породица, косовска полиција приликом ових хапшења поступала агресивно, укључујући ломљење врата и малтретирање старијих особа пред њиховим породицама.

"Овакав третман није само нехуман, већ и контрапродуктиван за циљеве мира и помирења у региону. Оваква пракса произвољног хапшења и притварања уз употребу насиља и застрашивања нису само кршења људских права, већ доприносе широј стратегији оног што косовски Срби данас с правом виде као отворену етничку репресију са циљем етничког чишћења српског становништва с простора где вековима живи", наглашава се у саопштењу.

Епархија позива међународне представнике на КиМ и шире да евидентирају озбиљне посљедице оваквих поступака косовских власти и подигну свој глас.

Указује се да ове методе приштинских власти стварају све већу етничку нестабилност и доприносе амбијенту у којем се Срби осјећају све више небезбједно и нежељено.

"Ова нестабилност је штетна за међународну мисију на Косову, која има за циљ помирење и успостављање нормалног, мирног суживота, циљ који остаје недостижан чак и 25 година након сукоба. Међуетничка ситуација никада није била гора, а грубо непоштовање људских права све више изолује друштво на Косову, слаби економски развој, јача незапосленост и подстиче исељавање становништва", додаје се у саопштењу.

Истиче се да су владавина права и правда темељи сваког функционалног друштва, али да се то не смије злоупотребљавати у сврху етничке репресије.

Епархија рашко-призренска апелује на власти у Приштини да се придржавају принципа правде и правичности и да се све оптужбе морају заснивати на јасним доказима и одговарајућим правним процедурама, а не на произвољним хапшењима, застрашивању, тајним списковима који се појављују 25 година након оружаног сукоба.

"Штавише, Црква позива међународну заједницу да ангажованије прати ове догађаје и активније се залаже за права и безбедност свих грађана, а посебно припадника невећинског становништва које је угрожено", наглашава се у саопштењу.

Из Епархије наводе да очекују од Владе Србије да наставља да пружа сву неопходну правну помоћ ухапшенима, осигуравајући да њихова права буду заштићена и да добију правично суђење.

 "СПЦ изражава пуну солидарност са породицама ухапшених, шаљући и овом приликом поруку подршке и истрајности. Овакви акти репресије не би требало да нас застраше, већ да ојачају нашу решеност да наставимо да живимо на својим вековним огњиштима са достојанством и миром", додаје се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ саопштила је раније данас да је тзв. косовска полиција у Косовском Поморављу ухапсила пет Срба због наводног ратног злочина - четворицу у селу Пасјане и једног у селу Босце код Косовске Каменице.

У селу Пасјане ухапшени су Драган Ничић, Слободан Јевтић, Драган Цветковић и Милош Шошић, док је у селу Босце ухапшен Ненад Стојановић.

Канцеларија је истакла да су они ухапшени по директном налогу Аљбина Куртија под лажним оптужбама за наводне ратне злочине, иако је ријеч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе на свом кућном прагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана