ЕП о КиМ:Позив на повратак дијалогу, истрагу о Бањској и кажњавање одговорних

Танјуг
ЕП о КиМ:Позив на повратак дијалогу, истрагу о Бањској и кажњавање одговорних

СТРАЗБУР- Посланици Европског парламента су, током расправе са представницима Европске комисије и Савјета ЕУ о најновијим дешавањима на КиМ, позвали на успостављање мира и стабилности и повратак дијалогу под окриљем ЕУ, али и на пуну, независну и објективну истрагу о догађајима у Бањској и привођење правди одговорних.

Шпански државни секретар Паскал Наваро Риос, који је као предсједавајући отворио расправу, подсјетио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел позвао обје стране на успостављање мира и повратак дијалогу, а на завршетку расправе је и осудио нападе у Бањској и позвао на привођење одговорних правди.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Јанез Ленарчић истакао да је важно да се Београд и Приштина уздрже од свих активности које би могле да доведу до ескалације ситуације.

-ЕУ је позвала обе стране да предузму конкретне мјере за деескалацију која је потребнија него икада, као и да је потребно починитеље привести правди. Та деескалација не треба да буде изговор да се одустане од дијалога за нормализацију - рекао је Ленарчић.

Он је рекао да расправа показује потребу да ЕУ остане уједињена и искористи све чиме располаже како би се деескалирале напетости, спровеле обавезе из дијалога и нормализовали односи.

-Пут ка ЕУ зависи од тога - нагласио је он.

Извјестилац ЕП за Србију Владимир Билчик рекао је да стање на терену озбиљно ескалира, као и да у посљедњих 10 година “нисмо имали такво насиље”.

-Потребна је детаљна истрага. Обе стране имају огромну одговорност да се врате у дијалог - рекао је Билчик.

Билчик је нагласио да је доласком Аљбина Куртија на власт дијалог почео да се отеже и застаје, умјесто да напредује.

-Морамо открити шта се тачно догодило 24. септембра и требају нам објективне чињенице. Не треба нам никакво површно додјељивање кривице. Стаблизација Балкана смета Русији, њима одговара дестабилизација. Једино рјешење је миран дијалог и повратак за преговарачки сто - закључио је Билчик.

Француски европосланик Жан Лик Лакапел оцијенио је да, ако је неко одговоран у сукобу Београда и Приштине, то су ЕУ и влада у Приштини. “

-Прољетос се Курти одлучио на провокацију да именује градоначелнике у неколико општина и тако маргинализује српско становништво на КиМ које је колијевка српског народа. Полиција је то брутално спровела у дјело. Пружам пуну подршку српском народу - рекао је Лакапел.

Он је позвао на увођење санкција Куртију и указао на нападе над српским становништвом који су, како је нагласио, прошли без посљедица.

-Треба да отворимо очи пред косовским потезима. За нас нема смисла да се та наводна земља интегрише у ЕУ - поручио је Лакапел. Мађарски европосланик Андор Дели рекао је да је стање крајње напето и сложено и оцијенио да најновији трагични догађаји показују да  рјешење мора да се пронађе што је пре могуће.

Указао је и на важност објективне и непристрасне истраге.

-Све ово су само манифестације, симптоми много већих проблема, а то је већ 10 година неријешено питање српске заједнице на Косову. Изглед могућег рјешења са формирањем Заједницке српсих општина је већ ту. Заправо је ту већ деценију од Бриселског споразума 2013. године - нагласио је Дели.

Он је додао да постоји читав низ међународних конвенција и повеља које обезбјеђују шири оквир за рјешавање ситуације посебних заједница, који су обавезни елементи копенхашких критеријума потребних у процесу европске интеграције.

-Сви правни елементи су ту, поитичка воља свих европских и америчких медијатора је ту и након деценије, влада у Приштини мора да направи неопходан корак - поручио је Дели.

Словеначки европосланик Матјаж Немец осудио је свако насиље и позвао на кажњавање одговорних за дешавања у Бањској.

-Сви напори лидера морају ићи у смеру да се овакве ствари не понове - рекао је Немец и позвао Вучића и Куртија да обнове дијалог.

Аустријски посланик у ЕП Лукас Мандл критиковао је Европску комисију да је заказала у својим напорима око ублажавања напетости на Западном Балкану, а посебно је критиковао шефа европске дипломатије Јозепа Борела што не присуствује расправи.

-Питам се гдје им је важније сада да буду него овдје - рекао је Мандл.

На сједници је било и европосланика који су били најгласнији у осуди и пребацивању кривице на Србију, а међу њима су Тонино Пицула (Хрватска), Виола Фон Крамон (Њемачка), Илхан Кјучук и Ангел Џамбарски (Бугарска) који су тражили да се Србија осуди, да се против ње уведу мјере или обуставе инфраструктурни пројекти. Они су током расправе изразили забринутост због, како тврде, гомилања спрске војске на административној линији са КиМ и затражили њено повлачење.

Фон Крамон је позвала Србију да активно учествује у истрази о догађајима у Бањској и пронађе све одговорне, а ЕУ да, заједно са НАТО, донесе план за хитне ситуације на сјеверу КиМ.

Аустријски посланик Томас Ваиц је позвао специјалог изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да, с обзиром на то да, како је навео, нема позитивних резултата у дијалогу, размисли да се повуче са дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана