Елитна 63. падобранска прославила 80 година постојања (FOTO)

GS
Foto: Instagram

НИШ - На Војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу данас је одржана војна свечаност поводом обиљежавања 80 година од оснивања 63. падобранске бригаде Војске Србије (ВС) и њене славе Покрова Пресвете Богородице.

Премијер Србије Милош Вучевић је у име предсједника Србије Александра Вучића тој елитној бригади уручио Орден белог орла са мачевима и открио споменик посвећен преминулим и погинулим падобранцима.

"У одликовању лежи признање за сваки зној, сваку сузу и сваки напор који сте уложили у одбрану наше земље. Ово је признање и за све генерације падобранаца које су пре вас исто тако часно служили нашој отаџбини", рекао је Вучевић.

Он је навео да чврсто вјерује да ће елитна бригада наставити да извршава своје задатке у складу са највишим стандардима.

Вучевић је казао и да је прије осам деценија мала група храбрих добровољаца предвођена поручником Вранићем надомак Барија у Италији поставила темељ на којима је изграђена блистава традиција 63. падобранске бригаде.

"Од тада до данас је 63. падобранска бригада стварала име којим се поносимо", изјавио је Вучевић.

Командант 63. падобранске бригаде генерал Ненад Зонић је рекао да је од самог њеног формирања у ратном вихору 1944. године па све до данас јединица пролазила бурна времена, брзо се мењала и трансформисала, као и да је кроз њу прошло на десетине хиљада падобранаца.

"Од прошлог јубилеја много се тога променило. Откоњена је неправда и поново смо постали бригада и враћено нам је место које заслужујемо", казао је Зонић.

Он је рекао да је између два јубилеја јединица успјешно реализовала мноштво задатака, извела десетине хиљада скокова, показала врхунски професионализам и спремност за извршење свих задатак који се пред њу постављају.

"Много је уложено у опремање јединице, модернизацију опреме и набавку нових средстава. Много је уложено у обуку и школовање припадника јединице, како у земљи тако и у иностранству", изјавио је Зонић.

Према његовим ријечима јединица никад у својој историји није била бројнија и тај број свакодневно расте кроз пројекат "Пет хиљада".

"Подмладили смо састав и први пут повећали животни стандард припадника и чланова њихових породица, како доликује једном припаднику специјалне јединице", додао је он, преноси Курир.

У оквиру обиљежавања 80 година од оснивања 63. падобранске бригаде Вучевић, министар одбране Братислав Гашић, представници Војске Србије, Ниша и удружења пензионисаних припадника те бригаде положили су вијенце на Зид сјећања који се налази у кругу аеродрома "Наредник-пилот Михајло Петровић".

Свечаности је присуствовао Горан Селак, предсједник Социјалистичке Српске, који је истакао значај 63. падобранске бригаде која је симбол храбрости и пожртвованости цијеле Војске Србије и српског народа. Селак је нагласио је да је ова бригада кроз своју историју показала изузетну храброст и професионализам, посебно током борби на Косову и Метохији.

Фотографије погледајте у галерији испод текста:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана