Елек: Нестаје хране за пацијенте у КБЦ Косовска Митровица

Срна
Елек: Нестаје хране за пацијенте у КБЦ Косовска Митровица

БЕОГРАД - Директор Клиничко-болничког центра (КБЦ) Косовска Митровица Златан Елек рекао је данас да због укидања динара на Косову и Метохији здравствени радници не могу да подигну новац, док у болници понестаје хране за пацијенте, те упозорио да би због једностране мјере Приштине санитети могли остати без горива, а болнице без мазута за гријање.

Елек је на данашњој конференцији за новинаре у Косовској Митровици апеловао да међународна заједница и сви политички чиниоци који могу утичу на Приштину да се одлука о суспензији динара из платног промета на простору Косова и Метохије одгоди.

Он је истакао да су сви запослени у установи коју води угрожени, јер морају да иду у централну Србију да подигну новац који су зарадили, баш као што су ишли и на вакцинацију током епидемије вируса корона.

Елек је указао да због мјера Приштине испаштају и пацијенти с обзиром на то да болница не може да плати храну добављачима, којима морају да плаћају у динарима, а проблем је и то што постоји и забрана увоза хране из Србије, иако те забране нема у писаној форми.

Додао је да за гориво имају новца, који Србија пребацује, али не може да се плати у динарима, па је реална опасност да не могу да користе санитете.

Елек је објаснио да је исти случај и са мазутом, због чега би болнице могле да остану без гријања, додајући да због забране динара болница не може да плати ни услуге сервисера инструмената попут рендгена, као ни мајсторе који одржавају КБЦ.

-Ми смо присталице дијалога и мирног решења ове одлуке, а не наглог доношења једностраних одлука, чији је циљ ескалација проблема на терену. То утиче и на здравствене раднике и шаље се сигнал обичном народу да напусти ове просторе зато што неће имати своју валуту - упозорио је Елек.

Одлуком приштинске централне банке од 1. фебруара онемогућен је промет динара на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана