Екипи РТС-а речено да не могу на Космет јер се нису најавили

Срна
Екипи РТС-а речено да не могу на Космет јер се нису најавили

БЕОГРАД - Екипи емисије “Право на сутра” РТС-а, којој косовска полиција четврти дан не дозвољава да пређе административни прелаз Јариње, речено је да не могу да уђу на Косово и Метохију јер се нису најавили, саопштило је Удруженје новинара Србије (УНС).

Новинарка РТС-а Светлана Вукмировић рекла је УНС-у да су око поднева нјеној екипи пришла три службеника косовске полиције и рекла им да не могу да уђу на Косово и Метохију, јер свој долазак нису најавили 72 часа раније посредством официра за везу.

“Полицајци су нам рекли да је то процедура по Бриселском споразуму”, навела је Вукмировићева, која сада чека на Јарињу и писано објашнјенје да је ово разлог четвородневног малтретирања новинара.

Официр за везу Дејан Павићевић рекао је да се према Бриселском споразуму прелазак новинара не најављује “апсолутно никад”, те да то важи искључиво за највише државне званичнике.

Он је најавио да ће од Брисела тражити да предузме конкретне кораке јер је ово флагрантно кршење Споразума, слободе кретања и права новинара на слободу извјештавања. “Ово је антицивилизацијски чин и тражићемо да се то прекине”, рекао је Павићевић.

Новинарку Светлану Вукмировић косовски полицајци дуже од двије године спречавају да извјештава тако што је редовно задржавају на прелазима.

Она је УНС-у испричала да то обично траје тридесетак минута до једног часа и да увијек мора да наведе детаље свог боравка на Косову и Метохији, али да је сада процедура ушла у четврти дан.

Новинари са Косова и Метохије и представници УНС-овог огранка на Косову - Друштва новинара Косова и Метохије, због малтретирања колега са Радио-телевизије Србије, јуче су протестовали на Јарињу.

Као знак подршке колегама, али и протеста против односа привремених косовских институција према медијима, окупљене новинарске екипе положиле су телевизијску опрему на прилазни пут и накратко блокирали саобраћај.

Они су симболично заћутали носећи транспаренте са натписима “Слобода медија”, “Слобода говора”, “Слобода кретања” и “Пустите новинаре да раде свој посао”.

Емисија “Право на сутра” покренута је као сарадња РТС-а са пројектом Европске уније “Бесплатна правна помоћ” и Канцеларијом за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана