Египатски предсједник стигао у Београд, дочекао га Вучић

Срна
Египатски предсједник стигао у Београд, дочекао га Вучић

БЕОГРАД - Предсједник Египта Абдел Фатах Ал Сиси стигао је поподне у тродневну посјету Србији, гдје га је на београдског аеродрому "Никола Тесла" дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је у неформалном разговору рекао да је пријатељство Србије и Египта традиционално и да вјерује да ће ова посјета египатског предсједника дати тим односима посебан печат и много тога новог.

Главна церемонија свечаног дочека услиједиће сутра ујутру испред Палате "Србија", након чега је планиран састанак двојице предсједника, потом је предвиђен пленарни састанак делегација Србије и Египта, а затим церемонија додјеле одликовања предсједнику Ал Сисију и потписивање споразума.

Послије тога предвиђене су изјаве за медије Вучића и Ал Сисија.

Из Привредне коморе Србије, у Палати Србија предвиђено је и одржавање Српско-египатског бизнис форума, на којем би требало да се обрате Вучић и Ал Сиси.

Уочи форума, биће одржане презентације "Зашто инвестирати у Србију" и "Пословати са Египтом".

Након форума предвиђени су сусрети српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, грађевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и ИТ...

Египатска економија је друга најјача привреда у арапском свијету, послије Саудијске Арабије. Највећи дио египатске економије ослања се на туризам и извоз нафте и гаса, као и на приходе од Суецког канала.

У прва три мјесеца ове године, укупна робна размјена Србије и Египта повећана је за више од 72 одсто, у односу на исти период претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана