Двојица Срба са Косова оптужена за ратни злочин

Срна
Двојица Срба са Косова оптужена за ратни злочин

ПРИШТИНА - Специјално тужилаштво /самопроглашеног/ Косова подигло је данас оптужницу против двојице Срба чији су иницијали З.К и Д.Ш због наводно почињених ратних злочина над цивилним становништвом током сукоба на Косову и Метохији, саопштено је из овог тужилаштва.

У саопштењу се наводи да је З.К. наводно за вријеме рата као припадник српске полиције прекршио правила Међународног хуманитарног права и правила Женевских конвенција тако што је 26. марта 1999. године у селу Неродимље у општини Урошевац директно учествовао у нападу на цивилно албанско становништво.

Током ове акције оптужени З.К је наводно учествовао у малтретирању албанских породица, уништавању њихове имовине, прогону, отмици и убиствима чланова једне албанске породице чији су иницијали О.Н, Б.Н, А.Н. и Б.Н.

Оптужени Д.Ш. је наводно такође починио ратни злочин тако што је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, наоружаног аутоматским оружјем, са намјером да се оскрнаве и понизе беживотна тијела убијених О.Н, Б.Н, А.Н, Б.Н. и И.Р, наредио је да се њихова тијела сахране без поштовања обичаја.

Више детаља о подигнутим оптужницама и идентитету оптужених биће накнадно саопштено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана