Два мјесеца од масакра у Младеновцу: Убица прави проблеме и у притвору

ГС
Два мјесеца од масакра у Младеновцу: Убица прави проблеме и у притвору

МЛАДЕНОВАЦ - Прошла су тачно два мјесеца од масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје код Младеновца, за које је осумњичен 21-годишњи Урош Блажић.

Још један младић преминуо је у болници од посљедица повреда, те је Блажић одговоран за девет одузетих живота и 13 рањених људи, пише Телеграф.рс.

Младић који је преминуо рањен је у Малом Орашју. Мјештани села описали су га као младића који је имао жељу да село оживи и да обнови многе изворе и знаменита мјеста, како би очувао традицију коју је имао као водич за “боље сутра”. Волио је фолклор и био предсједник културно-умјетничког друштва у свом селу. Мјештани га описују као “младића који је волио дружење, људе, забаву и љубав која нас окружује”.

- Волио је људе, а и људи су вољели њега. И даље га воле и увијек ће га вољети - објављено је на Фејсбук профилу цркве у Малом Орашју.

Свједочио Блажићев друг

Током протеклих мјесец дана саслушан је велики број свједока, међу којима су родитељи жртава. Рођени брат и снаха Уроша Блажића искористили су своје законско право да не свједоче, али јесте свједочио његов најбољи друг.

- Видели смо се у Београду на кафи. Причали смо о свему и свачему. Био је расположен. Највише ми је говорио о томе како му је било у Немачкој. Радио је на грађевини од јануара до априла ове године. Никада ми је споменуо да га неко мрзи у селу и да га прозивају. Осуђивао је сваки вид насиља и људе који пију и узимају опијате. Његов сам најбољи пријатељ од рођења и нисам могао да верујем шта је урадио - овим ријечима у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву свједочио је Урошев најбољи пријатељ.

Свједок је током испитивања рекао да је Блажић био “задовољан својим животом”. Ни у једном тренутку из Урошеве приче и понашања није могао да закључи да ће учинити такав масакр, преноси Аваз.

У притвору прави проблеме

Урож Блажић након повратка из болничке у притворску средину није био смирен, већ је почео да прави проблеме. Према информацијама до којих је дошао Телеграф.рс, он је ударио шамар другом притворенику, са којим дијели ћелију, а он му је узвратио. Сами су прекинули сукоб и позвали службу за обезбјеђење.

Због физичког напада у односу на Блажића покренут је дисциплински поступак.

Вјештачења

Психијатријско вјештачење Уроша Блажића завршено је крајем јуна. Он је мјесец дана провео у Специјалној затворској болници, гдје је вјештачен, а по завршетку вјештачења пребачен је у притвор у Смедереву. Вјештачење је подложно даљим анализама.

Више јавно тужилаштво у Смедереву наложило је додатна два вјештаћења - ДНК и балистичка. Такође, наложено је психијатријско вјештачење Блажићевог оца.

Иза решетака породица и родбина

Оцу Уроша Блажића Радиши Блажићу притвор је 9. јуна продужен за још 30 дана, а његовом ујаку притвор је, такође за 30 дана, продужен 22. јуна. Иза решетака је од 9. јуна и Блажићев рођак Б. Г. (19). Он је ухапшен у склопу истраге о оружју, муницији и бомбама које је Блажић, како се сумња, користио 4. маја.

Саслушан је 11. јуна када је и изнио своју одбрану, а потом је и њему одређен притвор до 30 дана. Урош Блажић, његов отац и ујак привремено не могу да располажу имовином.

Пуцао на људе које не познаје

Блажић је убио осам, а ранио 14 особа, а након 50 дана борбе за живот један рањени младић је преминуо. Његова најмлађа жртва је 15-годишњи дјечак.

Урош Блажић 4. маја, нешто прије 23 сата, долази у село Дубона код Младеновца. Излази из аутомобила како би купио цигарете, а потом прилази младићима и дјевојкама који сједе и друже се у школском дворишту. Наводно се покреће прича око дјечака К. К., који је у школи на Врачару убио осам ученика и чувара, а ранио шестеро дјеце и наставницу историје. Урош га брани и оправдава дјечака, а када наилази на негативне реакције окупљених, сједа у ауто и одлази. Нико не очекује да ће да се врати наоружан.

Он одлази у викендицу у Варовници у којој живи од када је, наводно због породичних размирица, отишао из породичне куће у Доњој Дубони. Одатле узима оружје и, наоружан аутоматском пушком, пиштољем и ручном бомбом, из непознатог разлога креће у село Мало Орашје код Смедерева. Тамо из аутоматске пушке пуца на групу младих која се код споменика окупила како би, због предстојећих дана жалости, раније прославила Ђурђевдан. Убија пет, а рањава шест особа.

Из Малог Орашја опет креће ка Дубони, гдје поново отвара ватру, не само на оне који су се налазили ту и током његовог претходног доласка, већ и на оне који су су дошли у међувремену. У Дубони убија три особе, међу којима је 21-годишњи полицајац и његова рођена сестра, а рањава осморо.

Након масакра у школском дворишту у Дубони, Блажић бјежи својим мерцедесом, а у једном моменту силази на земљани пут, напушта возило и наставља пјешке. Током хода одбацује и аутоматску пушку у којој се заглавио метак, као и свој мобилни телефон.

Избија у близини куће Јована Марковића у селу Шепшин. Улази у његово двориште, краде његов аутомобил Рено и из дворишта скреће десно. Док је власник аутомобила схвата да је звук који је чуо био његово возило, Урош већ нестаје без трага. Излази на пут за Мали Пожаревац, гдје украдено возило оставља у близини споменика палим борцима, а потом се пење на аутопут у близини рампе и, највјероватније провлачи кроз рупу у огради.

Зауставља таксисту који вози жену из Смедерева до Уба. Сједа у аутомобил и под пријетњом бомбом, тјера таксисту да одвезе жену у Уб, а потом да њега одвезе у село Вињиште код Крагујевца. Док полиција увелико блокира путеве, Урош успјева да прође неопажено и стигне у кућу своје родбине гдје је, након више од осам сати потраге, и ухапшен.

Урош Б. је приведен у Полицијску управу у Смедереву, гдје га је саслушао тужилац, а након чега му је одређен притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана