Душан Бајатовић, генерални директор “Србијагаса”: По први пут Србија постаје транзитна земља за гас

Срна
Душан Бајатовић, генерални директор “Србијагаса”: По први пут Србија постаје транзитна земља за гас

БЕОГРАД - Генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић рекао је да су пуштене прве количине гаса из Бугарске кроз нови српски гасовод који је дио “Балканског тока”, те да је геополитички најважније то што је сада Србија први пут транзитна земља за гас.

 “Ово није део 'Турског тока', него је то интерконектор, односно део унутрашњег транспортног система Србије, који је у власништву компаније која је основана по српским законима”, рекао је Бајатовић за РТС.

Он је истакао да је Србија први пут транзитна земља за гас и да је ово велика побједа Србије, предсједника Александра Вучића и његове политике, нагласивши да домаћа привреда сада пружа развојне могућности, јер овај енергент траже велики страни, али домаћи инвеститори.

Наводећи да је то диверсификација јер гас сада стиже из правца Мађарске и Бугарске, Бајатовић је рекао да је данас утиснуто око 140.000 метара кубних гаса у гасни систем Србије.

“У Србији ће на улазу бити 13,88 милијарди метара кубних гаса. Србији ће остати онолико колико јој треба, а одавде ће се даље снабдевати и Сарајево”, рекао је Бајатовић и додао да је направљен добар план за будућу убрзану гасификацију Србије.

Он је навео да је то сада руски гас, а потенцијално у будућности може бити и неки други, те нагласио да ће Србија задржати стратешко партнерству у тој области са Русијом, односно руском компанијом “Гаспром”.

Одговарајући на питање да ли ће гас за грађане Србије сада бити јефтинији, Бајатовић је рекао да ће од 1. јануара цијена овог енергента на бугарској граници бити око 155 долара, а да тренутно износи 240 долара.

“Негде од 60 до 90 долара у прва два квартала наредне године на улазу у Србију ће бити јефтинији гас за наше потрошаче, него што је то сада случај када купујете на некој берзи”, истакао је Бајатовић.

Говорећи о снабдијевању Европе гасом, Бајатовић је оцијенио да тренутно нема замјене за руски гас.

“Балкански ток” је дио гасовода “Турски ток”, а изгађен је кроз Србију од границе са Бугарском до мађарске границе.

Тиме Србија обезбеђује гас из два правца - досадашњег из правца Мађарске и новог из правца Бугарске.

Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.

Гасовод “Турски ток” је пројекат руског “Гаспрома” и турског “Боташа” који би требало да обезбИЈеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе.

Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други иде ка и Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај дио гасовода називају “Балкански ток”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана