Држављанин Србије изручен САД оптужен за превару од 70 милиона долара

Танјуг
Држављанин Србије изручен САД оптужен за превару од 70 милиона долара

БЕОГРАД - Држављанин Србије А.С. који је оптужен да је преварио инвеститоре за износ од више од 70 милиона долара, изручен је САД, рекао је в.д. тужиоца за Сјеверни округ државе Тексас Прерак Шах, саопштила је синоћ амбасада САД у Београду.

Српске власти су 24. јула 2020. ухапсиле А.С. (32), на основу америчког привременог захтева за хапшење.

 Он је касније пристао на изручење, а амерички Федерални истражни биро (ФБИ) је 4. фебруара обавио његово пребацивање из Србије у Сјеверни округ Тексаса,наводи се у саопштењу објављеном на сајту америчке амбасаде.

- Успјешна сарадња у овом случају шаље снажну поруку да Србија није уточиште за међународне криминалне активности - рекао је амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

Он је додао да су САД захвалне на сарадњи и помоћи српских власти у заустављању овог озбиљног случаја преваре.

- Заједнички рад је једини начин на који можемо заштитити наше грађане од прекограничног криминала - рекао је амбасадор Годфри.

Како се наводи у саопштењу, А.С. и више од 10 других осумњичених превараната оптужница подигнута пред Великом федералном поротом са седиштем у Даласу у јулу 2020. године терети за завјеру ради вршења интернет преваре и завјеру у циљу прања новца.

Остали учесници у завери су К.К, К.Ф, А.К, М.П, У.С и Н.К, сви ухапшени у јулској акцији српске полиције.

Један од завјереника из Америке, Х.М, ухапшен је у октобру 2020. у Калифорнији.

- Ова дигитална превара у вриједности од 70 милиона долара обухватила је неколико континената, и била је усмјерена и против америчких грађана и против странаца ", рекао је Прерак Шах.

 

Специјални агент ФБИ из Даласа Метју ДеСарно рекао је да су А.С. и његови партнери оптужени су за вршење глобалне преваре која је инвеститоре увукла у милионе долара губитака.

Према наводима оптужнице, оптужени су учестовали у стварању и пласирању више од 20 лажних инвестиционих платформи,.

Из својих база у Кини, Србији и другдје, оптужени су, како се наводи, циљали инвеститоре широм планете, укључујући неколико на сјеверу Тексаса, наводећи их да "инвестирају" у бинарне опције и рударење криптовалута.

Они су на интернету продавали своје платформе за бинарне опције представљајући се као „лидер на свјетском тржишту бинарних опција", хвалећи се просјечним профитом од улагања од 80 процената и обећавали рефундирање од 20 процената за сваки неуспјешан улог.

С друге стране, на платформама за рударење криптовалута тврдили су да инвеститори од њих могу „купити биткоине упола тржишне цијене" захваљујући њиховим ресурсима за трансакције који раде „нон стоп широм свијета".

Оптужени су користили измишљене профиле, претежно женске, са именима и фотографијама службеника и директора оваквих непостојећих инвестиционих компанија, чак користећи лажна имена током видео конференција да би потенцијалне инвеститоре увјерили у легитимност фирме.

- Оптужница само наводи криминалне радње, али она није доказ. Оптужени су невини ако се и док се у судници не докаже да су криви - додаје се у саопштењу.

Уколико буду осуђени, А.С. и остали оптужени добиће казне до 20 година федералног затвора.

- Сједињене Државе цене и одају признање Влади Србије на сарадњи. Канцеларија за међународне послове америчког Министарства правде пружила је драгоцену помоћ по овом питању. Помоћник америчког државног тужиоца Сид Моди је надлежни тужилац за овај случај -додаје се у саопштењу амбасаде САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана