Други дио контингента оклопних возила из САД стигао на Косово, уговор о куповини тајна

Срна
Други дио контингента оклопних возила из САД стигао на Косово, уговор о куповини тајна

Командант Косовских безбједносних снага Рахман Рама потврдио је за Радио Слободна Европа да је други дио контингента оклопних возила из САД стигао у суботу.

Према његовим ријечима, допремање овог контингента повезано је са споразумом који је Косово потписало са САД прошле године.

Он је додао да су оклопна возила купљена новцем из косовског буџета, преноси Економија Онлајн.

“То је други дио контингента који је стигао. Прошле недјеље је дошао дио, а сада је испорука завршена. Ријеч је о оклопним возилима типа “хамвеј” из САД”, рекао је Рама.

Он је нагласио да су подаци о броју и цијени возила за сада тајна, али је додао да ће се о томе моћи разговарати у будућности.

Указао је да се могу очекивати даљи уговори са САД.

“Ово је тајни уговор. На основу потреба наставићемо да купујемо и у будућности. Уговори које имамо са САД тичу се система наоружања и тактичких возила. Склопићемо и друге уговоре наредне године”, рекао је Рама.

Рама је додао да је прошле године Косово добило као донацију 27 идентичних војних возила од САД, док су прије двије године купљена 24 возила.

Прије двије године потписан је уговор између америчке компаније “АМ Џенерал” и Владе Косова за опремање КБС са 51 возилом типа “хамвеј”.

Према ријечима Раме, куповина нових оклопних возила врши се на основу потреба КБС.

У децембру 2018. Скупштина Косова усвојила је законске измјене за промјену мандата Косовских безбједносних снага.

Према тим измјенама, тим снагама ће бити потребан период од 10 година да се трансформише у војску у пуном капацитету.

Раније је речено да се очекује да ће трансформација и изградња капацитета Косовских безбједносних снага коштати око 55 милиона евра годишње, колико је то било у 2018. години, до близу 100 милиона евра годишње, након пет или шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана