Дрецун:Положај Срба на Косову и Метохији назадовао, примијетна изузетна политичка нестабилност

Срна
Дрецун:Положај Срба на Косову и Метохији назадовао, примијетна изузетна политичка нестабилност

БЕОГРАД - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да је назадовао положај српског народа на Космету од посљедњег извјештаја Унмика на сједници Савјета безбједности УН и да је у овој српској покрајини примијетна изузетна политичка нестабилност.

- Ситуација на Космету је крајње контрадикторна, не зна се ко шта ради, ко шта води. Постоје формално некакав председник и некакав премијер, наговештава се нова влада, али и даље Аљбин Курти ради као неки премијер. Тој нестабилности се не назире крај, који може да резултатира новим изборима - изјавио је Дрецун за РТС.

Поводом видео-сједнице Савјета безбједности УН, на којој ће 24. априла бити представљен извјештај Унмика о Косову и Метохији, Дрецун је рекао да је положај српског народа изузетно важан у сваком извјештају Унмика, али да тај положај није отишао на боље.

- Чак се однос Албанаца и погоршао, дијалог је стао. Не видим да је било какав нарпредак остварен на Косову и Метохији, напротив, дошло је до назадовања - напоменуо је Дрецун.

Коментаришући жељу Албанаца да буде смијењен специјални изасланик САД Ричард Гренел, Дрецун је навео да Приштини смета могућност постизања компромиса у коме Србија не би била потпуни губитник.

Дрецун је навео да је видљиво да се, осим ангажовања Бијеле куће да се процес рјешења покрене, веома ангажују албански лобисти и такозвана америчка "дубока држава", који су деценијама активни на плану одвајања Космета од Србије и стварању велике Албаније.

- Они не седе скрштених руку. Имамо и ангажовање водећих европских држава који су на путу истом као та „дубока држава“, а њихови циљеви се супротстављају компромису - истакао је Дрецун.

Према његовим ријечима, њихов циљ је да се потпуно онемогући наставак разговора, да за Београд све буде неприхватљиво.

- Ми не желимо уопште да разговарамо ако је циљ признавање Косова. Сви осим Хашима Тачија, који чува своју кожу од оптужница пред судом за ОВК, раде на томе да спрече постизање компромисног решења. Видимо чврсту спрегу албанских странака и међународне заједнице - навео је Дрецун.

Он сматра да, ако се овако настави, то неће довести до наставка разговора и постизања рјешења.

- Тамо је бесперспективна ситуација, осим за криминалце. Да није Србије, српски народ не би могао да опстане тамо-  истакао је Дрецун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана