Дрецун: Запад покушава да што брже ријеши питање Космета

Танјуг
Дрецун: Запад покушава да што брже ријеши питање Космета

БЕОГРАД - Запад покушава да што је могуће у краћем року коначно ријеши и затвори питање Косова и Метохије, превасходно због ситуације у Украјини, сматра предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и додаје да ће понудити “пакет аранжман” у којем ће се тражити да Београд прихвати постојање лажне државе Косово, али не и признање независности.

“Мислим да ће се од Београда тражити да прихвати постојање лажне државе Косово, у овом тренутку се не тражи директно признање, јер је свима на западу јасно да не може до тога да дође и да Београд неће признати лажну државу Косово, али можда се тражи неко решење попут две Немачке”, каже Дрецун за Тањуг.

Додаје да би то подразумјевало да Београд не призна независност Косова, али да им омогући чланство у УН.

Како каже, тиме би запад могао да контрира руском предсједнику Владимиру Путину и каже му да нема преседана када је реч о КиМ, већ да је постигнут договор и то питање је затворено.

С друге стране, како каже Дрецун, Београду би била понуђена “скраћена верзија” Заједнице српских општина, односно да се односи само на четири општине на сјеверу, посебна заштита Српске православне цркве и вјероватно убрзање евроинтеграција Србије или бар обећање да ће Србија када заврши све приступне преговоре бити чланица ЕУ.

У наредном периоду, како каже Дрецун, очекује нас убрзање разговора око решавања питања КиМ.

Додаје да би требало много више да се разговара о питању регистарских таблица, несталих, повратка протераних, имовине, али да ће то вјероватно бити нека врста пакета.

“Бојим се само ситуације коју смо имали када се говорило да прво треба изградити стандарде на Космету, па онда разговарати о статусу, након мартовског погрома Срба имали смо промену тезе, речено је прво статус, па стандарди, статус су им дали, бар део земаља, али нисмо добили стандарде када је у питању српски народ”, указује Дрецун.

Истиче да је све још отворена прича и сматра да ће се све више појачавати очекивања запада да се затвори косовско питање.

Србија ће одолијевати када је у питању очекивање да призна лажну државу Косово, истиче Дрецун и додаје да ће одолијевати и да дође до тзв. међусобног признања.

“Одолеваћемо свим провокацијама заједно са српским народом које долазе из Приштине, сигурно ћемо штити наш народ и даље и обезбеђивати му опстанак на КиМ и сигурно ћемо бити посвећени мирном политичком решавању косовског проблема”, додаје.

Како каже, за то Србија има довољно снаге - порастао је и наш међународни утицај, појачана је позиција, а имамо и унутрашњу стабилност и готово јединствен став релевантних политичких субјеката у Србији по питању непризнавања лажне државе Косово.

Оно што ће морати да се осмисли, наводи Дрецун, јесте како да се постигне неки компромис који би био прихватљив за Албанце.

“Албанци живе тамо, они су већина на КиМ, неће да живе у држави Србији, као што наш народ на Космету неће да живи у лажној држави Косово и ту са наше стране постоји спремност да трагамо за компромисом. Која би то врста компромиса могла да буде, не треба шпекулисати, али једно је сигурно - оквир за било какво компромисно решење је да ми нећемо овакву самопроглашену лажну државу Косово да признамо”, закључио је Дрецун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана