Дрецун: Приштина жели да створи проблеме када је у питању пререгистрација

СРНА
Дрецун: Приштина жели да створи проблеме када је у питању пререгистрација

БЕОГРАД - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да Приштина све вријеме жели да створи инцидентне ситуације и проблеме када је ријеч о пререгистрацији возила, те настоји да спроведе у дјело нешто што није дио договора.

Он је навео да Приштина неће да разговара са изабраним представницима српског народа и то је планирана политика да се изазивају инцидентне ситуације.

"Таблице такозване републике Косово Приштина би радо прихватила, али то је за Србе неприхватљиво. Договор је да се Срби одлуче за статусно неутралне таблице, то су КС таблице, то су таблице које је увео Унмик, симболично ако нема КС таблица нема ни Унмика. РКС таблице нису статусно неутралне, настале су после једностраног проглашења независности и Срби то неће да прихвате", истакао је Дрецун, додајући да је споразум био изричит да могу да се изаберу таблице, а да кад истекне период од пет година да се сједне за сто и тражи рјешење.

Дрецун је рекао да умјесто тога Приштина годину дана прије истека рока укида КС таблице и неће да разговара.

Он је оцијенио да је на дјелу провидна игра Приштине и да је проблем у Западу, нарочито у земљама Квинте, које имају погрешан приступ ако желе да се ријеши проблем таблица, за шта је неопходно да Приштина разговара са Београдом, а то западне силе морају да јој кажу.

Према његовим ријечима, од кључног интереса за српски народ је да не дође до угрожавања мира, а јасно је да Срби морају да се боре за своје интересе.

"Протести су демократски процес. Видимо да се Приштина спрема да онемогући евентуалне протесте Срба јер су распоредили своје снаге на кључним саобраћајницама на северу Косова и Метохије", рекао је Дрецун за РТС.

Он је истакао да су због агресивне политике Приштине учестали инциденти и напади на Србе и њихову имовину на Космету.

Коментаришући недавно каменовање аутобуса са српским путницима у јужном дијелу Косовске Митровице, Дрецун је изразио бојазан да то неће бити посљедњи инцидент усмјерен против Срба и да се број таквих инцидената повећава.

"Каменовање аутобуса је један у низу од 160 инцидената од почетка године. Међународна заједница као да то не види. Нисмо чули од званичника ЕУ или САД да су осудили те инциденте, који показују висок степен напетости између Срба и Албанаца", рекао је Дрецун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана