Дрецун: ОЕБС да обезбиједи услове за гласање

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује од ОЕБС-а и земаља Квинте да обезбиједе услове за излазак Срба са Косова и Метохије на референдум о промјени Устава Србије, који ће бити одржан у недјељу, 16. јануара.

Поводом саопштења Владе у Приштини да је спремна да дозволи гласање на референдуму, али путем поште или преко непостојеће "канцеларије за везу Србије са Косовом", Дрецун је навео да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти ствара преседане само да би изазивао инциденте.

Он је нагласио да је основно демократско право сваког човјека да бира и буде биран. "Ако не можете да гласате, онда нема демократије, имате анархију", рекао је Дрецун за телевизију "Пинк".

Дрецун је рекао да је референдум, поред енергетике и избора у априлу, једна од ситуација коју је већ одраније означио као посебно критичну за Србе у јужној српској покрајини. "Претпоставимо ситуацију да организујемо референдум на Космету.

Да ли ће Курти упасти са јединицама да малтеритира људе?", упитао је Дрецун. Образложење Куртија да датум изабран за референдум не долази у обзир јер се поклапа са годишњицом "злочина" у Рачку, Дрецун је рекао да су догађаји у Рачку од 15. јануара 1999. године исконструисани и искориштени за агресију на СР Југославију, а да је Курти терориста и идеолог ОВК-а, што и сам истиче. Референдум о промјени Устава Србије у области правосуђа заказан је за недјељу, 16. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана