Дрецун: Неуспјех дијалога био очекиван, Приштина не жели да разговара ни о чему

Tанјуг
Дрецун: Неуспјех дијалога био очекиван, Приштина не жели да разговара ни о чему

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за одбрану и унутрашнје послове Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да нема помака у новој рунди дијалога у Бриселу, наглашавајући да је неуспех дијалога и био очекиван.

„Очекивали смо неуспех дијалога. То је било најавлјено из Приштине и овај данашнји састанак у Бриселу је показао да је дијалог деградиран до нивоа на којем нема никаквог напретка, на којем се не постижу никакви договори и на којем се не решавају проблеми са којима се свакодневно суочавају Срби на Косову и Метохији. Једноставно Приштина не жели да разговара ни о чему“, рекао је он за Танјуг.
    
Према ријечима Дрецуна, Приштина сматра да су питанја о свакодневним животним проблемима са којима се Срби на АП КиМ суочавају попут функционисанја поште, динара као платежног средства, безбједности, престанка хапшенја или терорисанја Срба, унутрашнја питанја тзв. Косова и да о томе уопште не треба да преговара са Београдом. 
    
„Приштина дијалог жели да искористи да наметне такав став само за решаванје статусног питанја, да од Београда покуша да добије признанје лажне државе Косова“, нагласио је Дрецун.
    
Он каже да ЕУ има сувише благонаклон став према Приштини и она Приштину охрабрује у наставку једностраних потеза и неспремности да се постигне било какав напредак у дијалогу.
    
„ЕУ не предузима никакве активне, снажне мере да натера Приштину да се разговара о оним питанјима које су од животне важности за опстанак и безбедност српског народа на КиМ. Све се само своди на једну представу за јавност, па сетите се само ситуације око Моста на Ибру“, нагласио је Дрецун. 
    
Према нјеговим речима, ЕУ иде једним потпуно погрешним путем и изузетно је крива и одговорна заједно са САД зато што имамо потпуни застој у дијалогу. 
    
„Неко изгледа покушава да толерише максимално понашанје премијера привремених приштинских институција Алјбина Куртија и једнострвне потрезе које спороводи над Србима, само да би то био притисак на званични Београд да прихвати француско-немачки споразум“, рекао је Дрецун.
    
Он је додао и да му се чини да се ситуација на АП КиМ, посебно на сјеверу, последнјих неколико година одвија у условима „кризног менаджмента“ и да Запад покушава да усклади свој интерес и цилјеве с оним што Курти  ради, али на начин да ништа не изађе из те контролисане фазе кризне ситуације.
    
„Мислим да Курти неће прећи никакве црвене линије, а то би значило да спроведе неки масован терор и покушај протериванја српског народа, управо због чинјеница да Запад не жели да се изађе из тог оквира контролисане кризе, бар у овој фази“, сматра Дрецун. 
    
Он је навео и да од избора у Америци зависи шта ће се даље дешавати на АП КиМ, додајући и да ће овај постизборни транзициони период у ЕУ ићи у прилог Куртију.
    
„У свему томе, изузетно негативно је и то што иду избори на КиМ где Курти покушава да одигра на једну једину карту да би добио нови мандат, а то је терор над Србима „, рекао је Дрецун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана