Дрецун: Насиље према Србима је порука да одлазе да би спасили своју дјецу

Срна
Дрецун: Насиље према Србима је порука да одлазе да би спасили своју дјецу

БЕОГРАД - Напад на тринаестогодишњег дјечака Николу Перића у селу Гојбуља надомак Вучитрна најопаснији је вид насиља јер се тиме поручује родитељима да треба да спасавају своју дјецу тако што ће отићи, рекао је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Дрецун је истакао да је то једна систематска континуирана кампања насиља које се спроводи на Косову и Метохији над српским народом, чији положај тамо карактерише физичка, институционална, правно-имовинска, правна и здравствена небезбједност.

Он је навео да је током претходне двије године регистровано скоро 190 етнички мотивисаних напада на српски народ, њихову имовину, Српску православну цркву (СПЦ) и њене објекте, при чему је повријеђено 39 Срба.

- То нам показује да однос привремених приштинских институција према српском народу није уопште позитиван, да такво понашање отвара простор за изазивање међуетничких инцидената и етнички мотивисаних насиља и охрабрује екстремне Албанце да нападају српски народ јер знају да ће остати некажњени, а обесхрабрују Србе да остану и обесхрабрује повратак оних који су протјерани - рекао је Дрецун за РТС.

Он је нагласио да се стога српска страна залаже да се током дијалога интензивирају разговори и донесу неке мјере које би повећале безбједност српског народа.

-Међутим, сада имамо премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија који онемогућава постизање било каквог напретка у дијалогу и то резултира нападима на Србе - рекао је Дрецун.

Тринаестогодишњег Николу Перића у селу Гојбуље код Вучитрна претукла је синоћ група албанских младића.

Напад је пријављен полицији самопроглашеног Косова, а дјечак је након санирања задобијених повреда задржан у болничком центру у сјеверној Косовској Митровици ради даље опсервације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана