Дрецун: Курти припрема велики оружани сукоб

Срна
Дрецун: Курти припрема велики оружани сукоб

БЕОГРАД- Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да се премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти припрема за велики оружани сукоб.

Дрецун је истакао да на то указују инструкција Владе самопроглашеног Косова о "подизању грађанске и патриотске свијести" кроз обуку што већег броја људи и промјена у плановима за трансформацију Косовских безбједносних снага /КБС/ у такозвану војску Косова, што је било предвиђено до 2029. године, али сада приштински лидери најављују да то треба скратити за двије до три године са образложењем да се то ради због догађаја у Украјини и наговјештаја сукоба САД и Кине до 2027. године.

"Уз подршку Запада, Курти спроводи комплетну милитаризацију албанског друштва. Та инструкција о, како наводе, подизању патриотске свести, где ће они слати на терен сручњаке да изводе класичну војну обуку, крије опасне ризике и намеру да се они припремају за сукоб", изјавио је Дрецун за Телевизију "Пинк".

Он је навео да је Приштина планирала да се већ 2028. године уведе обавезно служење војног рока за младиће од 19 до 34 године, а процијењено је да ће тада регрутни потенцијал бити 180.000 људи.

"Он сада нема услове за обавезно служење војног рока, али покушава да створи масу људи за допуну КБС-а. План је био да имају 5.000 активних и 3.000 припадника у резерви, али они већ сада имају 5.400 људи", рекао је Дрецун.

Он је указао и на изјаву доскорашњег министра одбране самопроглашеног Косова Арменда Мехаја, који је рекао да је план Приштине да у року три године посебну обуку уз помоћ Велике Британије прођу готово сви припадници КБС-а, као и да је око 2.500 њих завршило обуку у земљама НАТО-а.

"Све то указује да се Курти припрема за обрачун. План за стварање такозване војске Косова је ажуриран да би се она употребила", додао је Дрецун.

Према његовој оцјени, наговјештаји су веома јасни и догађаји ће показати колико су великоалбанске претензије Приштине и Тиране живе и колико иду убрзано са стварањем оружане формације која треба да буде насљедник терористичке ОВК у спровођењу великоалбанског пројекта.

"Имајући у виду да Курти покушава да изврши снажну милитаризацију и формира мобилне тимове за обуку, као и то да САД, Турска, Немачка и Албанија опремају, обучавају и финансирају приштинске снаге, нема никакве дилеме да се Курти спрема за велики сукоб и да му је војска коју прави потребна да доврши оно што је почела ОВК", оцијенио је Дрецун. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана