Дрецун: Излаз из кризе на КиМ нису избори пошто и даље нема ЗСО

Танјуг
Дрецун: Излаз из кризе на КиМ нису избори пошто и даље нема ЗСО

БЕОГРАД - Предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун истакао је данас да су активности политичког Запада присутне када је у питању ситуација на КиМ, али да се не виде помаци у позитивном смјеру пошто Приштина одбија да врати ситуацију на сјеверу КиМ на стање пре одржавања избора, и прије него што су Срби напустили институције.

- Када год постоји простор за манипулисање, Приштина то користи, посебно премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти - рекао је Дрецун за Танјуг.

Он је истакао да привремене приштинске институције користе одмор бирократа из ЕУ да реализују своје тактичке замисли и не показују вољу да до краја ураде оно што се из ЕУ тражи од њих како би се ситуација смирила.

- Излаз није само у одржавању избора, пошто и даље нема Заједнице српских општина - оцијенио је Дрецун.

Он је истакао да још нису ослобођени ухапшени Срби, нити да су се повукли припадници параполицијских јединица са сјевера КиМ.

- Не може се смирити ситуација на северу све док имате терор који Курти спроводи преко механизма силе. Ми видимо припреме да се у једном транутку на северу можда појаве и припадници тзв. војске Косова - нагласио је он.

Дрецун сматра да је Курти направио једностране кораке на терен и да је то његова тактика.

- Лажна држава Косово има подршку Америке на политичком плану. Циљеви Куртија и вашингтонске администрације се не разликују када је у питању Косово. Позиције су исте. Косово је држава, а Београд треба да призна ту лажну државу, и она треба да уђе у НАТО и УН - рекао је Дрецун.

Он је међутим, истакао да мали кораци САД који се огледају и у недавној посјети представника Српске листе Вашингтону могу да донесу добробит, наводећи да је добро да људи који учествују у доношењу политичких одлука чују за чињенице које српска страна увијек презентује.

- Мали кораци САД могу да буду од суштинског значаја за опстанак и нормалан живот српског народа, као и за очување мира на КиМ. САД имају принцип да теже очувању мултиетичности на територијама где постоји вишенационални састав. Они могу да помогну очувању положаја српског народа, а колико су спемни да то ураде зависиће од њхове процене да ли ће моћи да лажну државу Косово приближе коначном циљу - рекао је Дрецун.

Он је додао да САД неће имати никакво разумијевање за положај српског народа ако он буде угрожавао кључне циљеве који се односе на чланство тзв. Косова у ЕУ и НАТО. Курти је доста ојачао своју позицију на мржњи према српском народу, а прича са сјевером је потхранила његову политичку моћ, те умјесто да пада он је ојачао у овом тренутку, сматра Дрецун.

- Американцима се жури да приведу крају ЕУ предлог споразума. Они шаљу поруку Куртију да ће ако дође до деескалације сукоба на северу КиМ извршити комплетан притисак на Београд како би реализовали оно што они сматрају споразумом, како би Београд признао лажну државу, и омогућио јој чланство у УН - рекао је Дрецун.

Такође, додао је да Американци раде у корист лажне државе Косово, али да их Курти омета у реализацији циља.

- Када би се ситуација на северу Косова стабилизовала, одмах би се комплетан притисак пребацио на Београд - закључио је Дрецун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана