Дракула и још двојица осуђени на скоро 10 година затвора

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Вијеће Вишег суда у Београду осудило је Марка Дракулу на три и по године затвора за кривично дјело спријечавање службеног лица у вршењу службене дужности у покушају. Дракула је ослобеђен оптужби за кривично дјело недозвољено ношење оружја.

Такође, њему је продужен притвор до упућивања на издржавање казне. Дрогооптужени Марјан Димитријевски је за кривична дјела недозвољено ношење оружја и фалсификовање исправа осуђен на јединствену казну затвора од три године и шест месеци, и такође му је продужен притвор до упућивања на издржавање казне.

Немања Милутиновић је осуђен за кривично дјело недозвољено ношење оружја на казну затвора од дви године и шест мјесеци и њему је суд укинуо притвор јер је он казну већ одслужио у притвору у којем је више од три године. Никола Јовановић је ослобођен од оптужби за кривично дјело недозвољено ношење оружја и укинут му је притвор.

Поступајућа судија Ивана Рамић је приликом доношења одлуке цијенила да су оптужени раније осуђивани, као и да Димитријевски и Милутиновић нису негирали оптужбе. Ово је првостепена пресуда на коју тужилац и одбрана имају право жалбе, а правоснажну пресуду ће донети Апелациони суд.

Окривљени су првобитно били ухапшени и оптужени за припрему убиства Которанина Јована Вукотића, планом да га отрују док је био у екстрадиционом притвору у Окружном затвору 2019, али је Виши суд у Београду крајем октобра 2021. године одбио ову оптужбу, након што је Апелациони суд два пута укидао одлуке о потврђивању оптужнице против њих и враћао их на поновно разматрање. Пошто је ова оптужба одбијена њима се суди за кривична дјела и недозвољено ношење оружја и посебни случајеви фалсификовања исправа, јер је код њих приликом хапшења пронађено оружје, као и лажни полицијски прслуци са ознакама УКП, качкети и полицијска значка, која је украдена још 2006.

Дракула је на почетку суђења, а и у завршним ријечима, негирао извршење кривичних дијела која му се стављају на терет, као и напад на полицајца приликом хапшења.

Према, садашњој оптужници, окривљени се терете да су обучени у полицијске униформе, пресрели особу блиску Вукотићу која му је обично доносила ручак у притвор из једног београдског ресторана. Представљајући се као полицајци, пресрели су ту особу али она у том тренутку није имала храну, већ гардеробу. Затражили су да провјере шта се налази у пакету намењеном Вукотићу, али пошто је његовој посети то било сумњиво, одмах је пријавила надлежнима и уследило је хапшење.

Вукотић је почетком фебруара 2020. године изручен Црној Гори, а у медијима се помињао као "високо рангирани припадник ''шкаљарског клана''”. Више јавно тужилаштво у Београду 7. априла је подигло нову оптужницу против Дракуле због сумње да је 7. октобра 2019. године покушао да убије Лазара Вукићевића, када је на Врачару под његов порше поставио експлозив. Вукичевића су међум годину дана касније убили припадници групе Вељка Беливука у кући у Ритопеку.

Оптужница је поднијета Вишем суду на потврђивање, по којој се Дракули на терет стављају кривична дијела тешко убиство у покушају, затим недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и тешко дјело против опште сигурности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана