Драгољуб Милановић изашао из затвора

РТС, Танјуг
Драгољуб Милановић изашао из затвора

Београд - Из затвора у Пожаревцу данас је изашао некадашњи директор Радио-телевизије Србије Драгољуб Милановић, након што је издржао казну од десет година затвора, потврђено је РТС-у у Министарству правде и државне управе.

Милановић је осуђен због одговорности за погибију 16 запослених РТС у NATO бомбардовању 23. априла 1999. године, а у пресуди се наводи да није предузео мјере да се запослени те ноћи заштите и евакуишу.

Осим Милановића, за ту трагедију нико није био процесуиран.

Надлежно тужилаштво, међутим, и даље истражује да ли постоји још нечија одговорност за погибију радника.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић рекао је недавно Танјугу да тужилаштво поступа у том предмету и да нема бојазни да ће тај предмет застарети.

Жанка Стојановић, мајка погинулог радника РТС-а, тражила је од тужилаштва да буду процесуирани сви одговорни, као и некадашњи Врховни савјет одбране.

Према Зорићевим ријечима, Министарство одбране је по налогу тужилаштва доставило сву тражену документацију која се односи на тај догађај и тужилаштво ради на том предмету.

Против Милановића се води још један судски процес, у којем се пресуда очекује ускоро.

Он је оптужен за незакониту додјелу станова такозваним “дефицитарним кадровима” РТС-а крајем 1990-их година.

Сљедеће суђење у том процесу заказано је за 17. септембар, а како је судија Вера Вукотић најавила на претходном суђењу, у септембру ће бити саслушани вјештак и два свједока и заказане завршне ријечи, послије чега ће услиједити првостепена пресуда.

Некадашњи директор РТС-а је један од ријетких осуђеника који је своју затворску казну одслужио у цјелости.

Једно вријеме у затвору је имао привилегије и доспио је у отворени третман, али су му оне брзо укинуте након реакције породица жртава трагедије.

Милановић је приликом почетка суђења за станове негирао наводе оптужнице која га терети да их је нелегално додијелио запосленима у тој медијској кући, истичући да је процес против њега политички монтиран и да се не осјећа као осуђеник, већ “као ратни заробљеник NATO пакта и њихових сарадника у Србији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана