Дозвола за транспорт оружја за Украјину није издата од 2016. године

Srna
Foto: Ministarstvo odbrane

БЕОГРАД - Србија од 2016. године није издала ниједну дозволу за транспорт било какве врсте наоружања и војне опреме ка Украјини, саопштило је Министарство одбране Србије.

"Јасно је и да појединим домаћим и иностраним круговима, разочараним што им је разобличена првобитна лаж да је Србија транспортовала наоружање Украјини, понестаје идеја у измишљању лажи којима покушавају да наштете Србији и њеној одбрамбеној индустрији", наведено је у саопштењу.

Из Министарства су истакли да су компаније српске одбрамбене индустрије у прошлој години извезле наоружање у вриједности од око 500 милиона долара, да је у тим компанијама запослено око 22.000 људи и да, ако се узму у обзир и кооперанти и породице запослених око 100.000 људи живи од тог посла, што је допринос економији земље.

"Вођена само сопственим интересима Србија ће наставити да производи савремену опрему и наоружање и да их извози свима који имају све дозволе, а које предвиђају домаће и међународно законодавство", наведено је у саопштењу.

Из Министарства су поновили да је авион, који се срушио у Грчкој, превозио производе српске индустрије ка Министарству одбране Бангладеша, а да је власник робе била приватна компанија "Валир", док се у авиону у власништву приватне украјинске фирме налазило око 11,5 тона школских и свјетлећих минобацачких мина.

Украјински авион који је превозио наоружање из Ниша за Аман срушио се 17. јула код града Кавале на сјеверу Грчке при чему је погинуло свих осам чланова посаде који су били украјински држављани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана