Донијета прва резолуција о усташком инфатициду НДХ

Срна
Донијета прва резолуција о усташком инфатициду НДХ

БЕОГРАД  - У Београду је донијета прва Резолуција о усташком инфатициду Независне Државе Хрватске (НДХ) над српском, јеврејском, ромском дјецом у дечјим логорима смрти од 1941. до 1945. године током Другог свјетског рата.

Резолуција, која је донијета на крају тродневне конференције “Јасеновац, Аушвиц Балкана - преживела дјеца логораши свједоче”, одржане у просторијама парламента Србије, биће достављена релевантним органима УН на Дан побједе над фашизмом, 9. маја.

Ова резолуције је прва резолуција у свјетској историографији након Другог свјетског рата, која је указала на трагичну чињеницу да је НДХ једина у окупираној Европи имала специјализоване логоре за систематско уништавање српске, јеврејске и ромске дјеце и одојчади.

Истакнуто је да је неопходан активизам и међусобно повезивање свих релевантних организација које се баве културом сјећања и истраживањем страдања током Другог свјетског рата.

Генерални секретар Европске ромске уније Драгољуб Ацковић је рекао да Комисија за доношење завршног документа сматра да треба наставити циљано дјеловање и представљање актуелних међународних истраживања у циљу ширења истине о том страдању.

Он је додао да то дјеловање треба да има за резултат међународно признање усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у релевантним међународним организацијама, које се баве културом сјећања на Холокауст и геноцид у Другом свјетском рату, пренио је Танјуг. 

Оснивач и предсједник Института “Диана Будисављевић” за истраживање дјечјих логора смрти у НДХ Гојко Рончевић Мраовић, који је и сам преживјело дјете логораш Јастребарског, представио је своју књигу “Јастребарско-дјечји логор смрти, тестамент једног дјетета логораша”.

Он је додао да је након бискупске конференције у Загребу 2022. године, на којој је речено да дјечји логори смрти у НДХ нису постојали, него да су Јастребарско, Сисак и други били само “прихватилишта”, осјетио је обавезу да се огласи.

Конференцију су организовали Институт “Диана Будисављевић” за истраживање дјечјих логора смрти у НДХ, Европска ромска унија, Фондација “Диана Будисављевић” из Канаде и израелско-америчка фондација за едукацију о Холокаусту са Флориде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана