Договор Србије и Словеније - слободно путовање уз сертификат о вакцинацији

Г.С.
Договор Србије и Словеније - слободно путовање уз сертификат о вакцинацији

Вакцинисани грађани Србије и Словеније моћи ће слободно да путују из једне у другу земљу уз сертификат о вакцинацији, поручено је послије састанка шефова дипломатија двије земље.

Кормило ЕУ за нешто више од мјесец дана по други пут преузеће Словенија. Наредних шест мјесеци имаће главну улогу у рјешавању горућих проблема Европске уније. На листи приоритета биће, подвлачи словеначки шеф дипломатије, и тема проширења Уније на Западни Балкан.

- Министру сам представио најважније тачке којима ће се водити Словенија током предсједавања. Између осталог, предвиђено је да се одржи самит са државама Западног Балкана како бисмо успјели да се приближимо рјешавању питања и како бисмо остварили напредак - истакао је Анже Логар, министар спољних послова Словеније.

Напредак Србија и Словенија биљеже у економској сарадњи – у посљедњих десет година трговинска размјена двије земље је удвостручена и износи милијарду и 167 милиона евра.

- Словенија је чланица ЕУ која на најбољи начин разумије регионалну политику и од чијег предсједавања ЕУ очекујемо више разумијевања и подршку на европском путу држава овог дијела Европе - навео је Никола Селаковић, министар спољних послова Србије.

Подршку ће Србија пружити очувању српске културе у Словенији. На територији те земље живи око 40.000 Срба, највише их је у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана