Додик уручио одликовања патријарху Порфирију и ендокринологу Светлани Вујовић

Срна
Додик уручио одликовања патријарху Порфирију и ендокринологу Светлани Вујовић
Foto: Срна | Додик уручио одликовања патријарху Порфирију и ендокринологу Светлани Вујовић

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је вечерас орден Републике Српске на ленти Његовој светости патријарху српском Порфирију, а орден части са златним зрацима познатом српском и свјетском ендокринологу докторки Светлани Вујовић.

Орден патријарху Порфирију додијељен је за пастирску бригу и љубав према Републици Српској и нарочите заслуге у развијању, умножавању и учвршћивању духовне и световне вјере православне, пружајући несебичну подршку свом народу гдје год се налази и у каквим год животним, околностима и искушењима био.

Орден части са златним зрацима добиле је Светлана Вујовић, начелник Кабинета за ендокринологију Клиничког центра Србије, предсједник Српског удружења за ендокринологију и члан међународног борда за ендокринологију, за знање, пожртвованост и спремност за помоћ свима и свуда и за нарочите подвиге.

Захваљујући за одликовање, патријарх Порфирије је рекао да ово признање разумије као израз вјерности и љубави српског народа из Српске према Србији, онима који живе у Србији, браћи и сестрама, јер су сви једна породица.

- С друге стране, орден који сам ја добио, знам да нисам заслужио, али га видим као вашу вјерност, вјерност ваших сарадника и свих браће и сестара из Српске према својој цркви, православној вери, према предању отаца - рекао је он.

И из тог разлога, патријарх је истакао да овај орден не припада само њему, него епископима и свештеницима из Српске и БиХ, који су тамо присутни у име читавог Сабора СПЦ.

 

Докторка Светлана Вујовић је захвалила на признању, те додала да ће се борити на свим нивоима и да има идеје које иду 20 година унапријед о томе како да се роди више беба, тако да је у Српској много беба захваљуући њеним идејама.

9. јануар један  од најважнијих датума у Српској и не може да оде из историје српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је 9. јануар - Дан Републике један од најважнијих датума у Српској и да тај датум не може да оде из историје српског народа.

"Овај народ је сву своју историју формирао на истини и не можемо да помјерамо те датуме", рекао је Додик на свечаном пријему у Београду организованом поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана у којем је усвојен њен први Устав.

Додик је рекао да је поносан што је учествовао у стварању Републике Српске 9. јануара 1992. године, а указао је на значај усвајања њеног устава који су написали најумнији људи српског народа из тог периода.

Он је навео како се српском народу упорно намеће клетва "дабогда се сам забавио", али да су Срби ту, све године и деценије, увјерени да слободе и опстака нема без државе.

Да је то тако идите да видите шта се дешава са Србима, од Словеније гдје немају статус националне мањине, Хрватске, Федерације БиХ, Црне Горе, рекао је Додик и додао да српски народ не зна да се бави реваншизмом.

Он је истакао да је Косово и Метохија важна тачка српске историје и да се не смије дозволити да буде изгубљено.

Додик је навео да ниједан српски политичар не смије да посије заблуду Србима да је могућ живот у братству и јединству.

"Република Српска је упућена миру, имамо Србију и Републику Српску и то треба да бранимо, нама не треба рат, ми ћемо политиком доћи до својих права", рекао је Додик.

 

Он је напоменуо да на простору БиХ данас влада мир, али да мржња увијек тиња, мада му се чини да Срби немају снаге да мрзе.

"Ми не желимо БиХ у којој је угрожен Дејтон, Устав, то није БиХ на коју смо пристали", рекао је Додик и истакао снажан српски индентитет.

Додик је рекао да ће бити још много борби, европске вриједности ће навалити и тражити оно што нам не припада, што треба да разгради причу о идентитету, али сматра да Србија и Српска имају снагу да обране тај идентитет.

"Српска је прихватила да се креће путема ка ЕУ, али није да иде у НАТО. Нећемо никада заборавити да нас је НАТО бомбардовао. Република Српска има политичку снагу, мислим да смо се добро позиционирали у БиХ, не могу ништа без нас да одлучују", истакао је Додик.

Он је навео да је у тако несређеној земљи спријечен је било какав развој. "БиХ када би остала седам дана без америчког или британског амбасадора не би постојала, живи само зато што они имају вољу да нас тероришу својим захтјевима", рекао је Додик.

Он је додао да од Српске сваки дан покушавају да одузму неке надлежности, па би тако остала само празна љуштура.

"То смо зауставили, наша политика је политика мира. Ми не кријемо да желимо већи степен аутономије, не кријемо да се у БиХ не осјећамо добро, нити желимо да другим народима наметнемо своје мишљење", рекао је Додик.

Он је додао да са Србијом и њеним предсједиком Александром Вучићем заједно обиљежавају празнике, на шта је поносан као и на заједнички празник 15. септембра Дан српског јединства.

"Ми желимо јаку Србију, али то нико осим нас у БиХ не жели", истакао је Додик и напоменуо да у Србе не треба да дирају.

Пријему, поред Додика, присуствују предсједници парламената Србије и Српске Ненад Стевандић и Владимир Орлић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Његов светост патријарх српски Порфирије, те посланици, министри у владама двије републике и други.

Присутан је и принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом, као и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

Скуп се одржава у организацији Представништва Републике Српске у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана