Додик: ЗСО на Космету у неком дијелу треба да личи на Републику Српску

Срна
Додик: ЗСО на Космету у неком дијелу треба да личи на Републику Српску

БЕЧ- Заједница српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији треба да има извршна овлашћења и да у неком дијелу личи на Републику Српску, од које је Сарајево сталним нападима и оптужбама направило "бабарогу", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао за портал "Косово онлајн" да међународној заједници не треба вјеровати, али да треба разговарати и одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позицију.

Одговарајући на питање о француско-њемачком приједлогу за рјешавање питање Косова, Додик је рекао да је разговарао са Вучићем о изазовима које носи тај приједлог.

- Он се не разликује много од онога што смо гледали у прошлости, базиран је на чињеници да Србија треба, на један начин, прећутно да призна Косово. Што је наравно - озбиљна немогућност за саму Србију. Предсједник Вучић је апсолутно, као и сваки одговорни државник, то примио, и није могао да одбаци у тренутку када су му предали документ, него је морао да обави јавну расправу - навео је Додик.

Он је додао да је Вучићев приступ да оде у парламент и разговара о томе са различитим политичким фракцијама дио одговорности које показује према тој теми.

- Србија, као што је рекао, одбија могућност да на било који начин призна Косово и пружи сагласност да Косово уђе у УН, па таман то била и прећутна сагласност. То је нешто што је читава нација могла да чује у парламенту и томе треба вјеровати - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, од када је Косово постало међународно питање, за шта је одговорност на Западу, а не на Србији, много ствари се промијенило у свијету, који више не изгледа исто, а свијет више није униполаран, иако је Америка и даље моћна земља.

- За ЕУ нико није могао да размишља да ће остати без Велике Британије, па је остала, нико није очекивао да ЕУ лоше реагује суочена са епидемијом ковида и другим кризама. Али, оно у чему истрајавају је антисрпски приједлог за Србију, али и за нас у Републици Српској. Њима не треба вјеровати, треба са њима разговарати, али треба одбацивати сваки приједлог који не уважава и српску националну и државну позицију - сматра Додик.

Он је додао да је разумио став званичног Београда и да Република Српска подржава то да се не призна самопроглашено Косово.

- БиХ, зато што Република Српска то неће, пратећи политику Београда, није признала Косово. Много пута сам био изложен притисцима да се то учини, па нисам. Једнако тако, и сам Вучић и руководство Србије су дневно изложени разним захтјевима у покушају да направе атмосферу притиска која треба да доведе до њима потребног рјешења - указао је Додик.

Он је навео да о томе треба разговарати, као и да се слаже са Вучићем када је рекао да разговоре наставља од оног тренутка када се формира ЗСО, са извршним функцијама које мора имати као што је договорено.

- У том погледу, не треба настављати разговоре док се ЗСО не формира у договореном капацитету, а не како сада мешетаре Албанци. Без извршних функција, нема никаквог смисла правити празну љуштуру која ничему не служи - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, Запад, такође, упорно покушава да од Републике Српске направи празну љуштуру и да у њој нема никаквог садржаја.

- Сав проблем је у томе. Овог пута од ЗСО желе да направе празну љуштуру. Мислим да је предсједник Вучић тога свјестан и да само оно што је договорено у Бриселу, када је Србија направила озбиљне уступке у кретању ка дијалогу, мора да буде испуњено, а не неке иновације - истакао је Додик.

Одговарајући на питање о притисцима на Србију да прихвати француско-њемачки приједлог и колико они утичу на Републику Српску и Србе у БиХ, Додик је рекао да увијек када се у Бањалуци појави аутентично политичко руководство, Запад "трчи" у Београд да увјери било кога, а сада Вучића, да је потребно да се укључи у рјешавање проблема у Српској, јер тамо има "неки својеглави Додик", којег само Србија може довести у ред.

- Наравно, ако је у Бањалуци слаба политичка струја, онда Запад каже Србији да се не петља и да ће они сами то ријешити. Али, када је неко јак, онда траже од Србије да се укљући, како би додатно кривили Србију за сопствени неуспјех. Не ради се о томе да измишљамо топлу воду. Ми само желимо да се примени слово Дејтонског споразума - нагласио је Додик.

Он је додао да је Запад велики варалица, првенствено Американци, Британци, па и значајан дио ЕУ.

- Они ће, и када дође до потписивања, истог дана, пре него што се осуши мастило на потпису, кренути да руше оно што су Срби добили и настојати да додатним преговорима промијене позицију Срба, било у државно-правном смислу Србији или у дејтонском положају Српске - рекао је Додик.

Он је навео да послије ниховог туторства над Црном Гором од када је постала независна, Црна Гора никада није била у горој политичкој ситуацији.

- Сада би за тај свој неуспех по традиционалној матрици коју употребљавају на Западу, за то опет окривили Србију, па кажу "Вучић се стално нешто петља, ево и Додик није чист, он са Русима мути...". Говоре и о неком руском утицају, којег уопште нема, а нико не говори о њиховом утицају, који је драматично погубан и за Црну Гору и све нас на Балкану - нагласио је Додик.

Он је додао да је немогуће направити ту државу коју они хоће да направе од БиХ.

- То је немогућа држава. Могућа држава је она која је написана у Дејтону. Али, она је битно оскрнављена, и ако се БиХ не буде вратила на слово дејтонског устава она у будућности неће имати никакве могућности. То је суштина, а не Вучић, не Србија - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Србија не одговара као јака, Западу одговара као слаба, Муслиманима као слаба, неким квази Црногорцима, који себе тако зову, па и Албанцима.

- Пошто је Вучић Србију направио значајно јаком у околностима које су могуће, он за пар мјесеци неће ваљати Западу. Он је већ сада њима по кулоарима озбиљна сметња. За пар мејсеци биће јавни напади на њега. У том погледу, само се треба припремити, а ја сам очит примјер како то изгледа - навео је Додик.

Додик је истакао да постоји споразум о ЗСО који мора да се примијени, те да Србија никада Косову и Метохији не треба дати независност.

- /Премијер самопроглашеног Косова Аљбин/ Курти се јуначи без покрића. Он једино иза себе има америчку моћ и НАТО, а они бране то своје новорођенче побачено негдје у историји, које хоће да буде држава. Ако хоће да се играју државе, и Република Српска је држава. ЗСО треба да има извршну власт, и у неком дијелу и да личи на Републику Српску, и то је тачно - додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана