До краја године завршетак обнове пострадалих објеката у манастиру Хиландар

GS
Foto: VRS

БЕОГРАД - У манастиру Хиландар на Светој Гори одржана је сједница надлежне комисије Владе Србије, чији су чланови обишли радове на обнови манастира и утврдили да ће до краја године бити завршени објекти страдали у пожару прије 20 година.

Министар културе Србије Никола Селаковић, који предсједава комисији, рекао је да је објекат Дохије у потпуности завршен, а да ће објекат Игуменарије, на коме је и избио пожар 2004. године, бити завршен до краја године као посљедњи сегмент обнове.

Он је најавио да ће задатак у 2025. години бити велики пројекат изградње ризнице и депоа Светог манастира Хиландар, а да почетак радова очекује до краја сљедеће године, саопштено је из Министарства културе Србије.

"У току ових 20 година Влада Републике Србије издвојила је 2.017.000.000 динара /17,24 милиона евра/. Такође, 2021. године донет је Закон о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар, који ће омогућити и наредне радове", рекао је Селаковић.

Он је истакао да ће наредни радови представљати печат данашње генерације у манастиру Хиландар, српској националној задужбини, која од Немањића, преко Обреновића, Карађорђевића, па до данашњих дана његује и баштини српску духовност, светосавље и српску православну духовност и културу.

Указујући да је ово мјесто, гдје се дуже од 825 година не гаси кандило, гдје се моли на српском језику за отаџбину Србију и за спски род православни, Селаковић је напоменуо да озбиљну подршку обнови манастира Хиландар, као и даљем развоју самог манастира, манастирске економије, изградње ризнице и читавог комплекса, даје предсједник Србије Александар Вучић и Влада на челу са премијером Милошем Вучевићем.

Министар културе је указао да је Комисија са радошћу констатовала да су досадашњи радови спровођени на озбиљно вриједан, штедљив и домаћински начин, те да је овај велики задатак који је стајао пред српским народом и државом дошао до самог краја.

Чланови Комисије, међу којима је и министар у Влади Србије Ненад Поповић су, поред обиласка објеката Дохије и Игуменарије и упознавања са обимом предстојећих конзерваторско-рестаураторских радова на фреско сликарству у оквиру њих, обишли и енергетски систем – хибридни систем за производњу, дистрибуцију и напајање електричном енергијом манастира који је пуштен у рад.

Овај енергетски систем је први такве врсте на Светој Гори, а обезбјеђује редовно снабдијевање манастира електричном енергијом.

Такође, чланови Комисије су једногласно договорили даљу динамику радова у оквиру израде пројектно-техничке документације за реконструкцију манастирске Ризнице и изградњу централног депоа, те утврдили да је почетак радова на изградњи депоа планиран за другу половину 2025. године.

Комисија је констатовала да су до сада у манастиру обновљени: Конак из 1814. године, Велики Конак, Бели Конак, Улазна зона, као и да су завршени радови на Трпезарији, изграђен противпожарни резервоар са хидрантском мрежом, изграђена и опремљена централна котларница, као и канализациона мрежа са колектором и системом за пречишћавање отпадних вода.

Влада Србије је преко Министарства културе у 2024. години обезбиједила 90 милиона динара /769.000 евра/ за наставак радова на обнови манастира Хиландар, наводи се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана