До Часног крста на Сави код Калемегдана стигло заједно 35 пливача

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Свих 35 учесника у пливању за Часни крст на Сави код Калемегдана, на данашњи празник Крстовдан, допливало је заједно и сви су проглашени побједницима.

У пливању је учествовало 35 мушкараца и дјевојака.

Како су истакли организатори догађаја, заједничким изношењем крста учесници су показали да су сви побједници, у духу крштења Исусовог, љубави и поштовања према своме ближњем, заједништву и јединству.

Никола Станковић је истакао да је данас, како је рекао, остварио подвиг као дуг Богу и Србији.

"Ово је пристаниште нашег древног града и ми смо овим духовно оживели и овај наш древни град и ово пристаниште. Наши свети ратници, витези, подвижници чинили су много веће подвиге него ми данас. Ово је можда велики подвиг за нашег савременог човека. А за наше свете ратнике и витезове, ово је мали симболичан подвиг који смо њима дужни", истакао је Станковић.

 

За Александра Бранковића утисци су, како каже, феноменални.

"Ово је један велики подвиг, пре свега духовно, па онда телесно. Јер на овај дан гледам то као на свој подвиг и на своје духовно усавршавање. Припреме? Хладни тушеви, хладна када са ледом, пост и молитва", рекао је Бранковић.

Предсједник Краљевског реда витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић рекао је да је пун утисака чак и послије 26 година оваквог пливања.

"Сваке године се окупљамо у име Господа на дан када је он крштен и сви се даривамо све више и више. Момци су све бољи и бољи, девојака има све више и све су лепше. Деца нам се придружују, институције су све ту. Што да вам кажем, осећа се велики благослов", навео је он.

 

Пред пливање организован је културно умјетнички програм, уз наступ вокалног ансамбла "Огрлица од бисера".

Пливање за Часни крст организовали су Краљевски Ред Витезова, уз подршку  Скупштине Града, Градске општине Стари Град, Јавног предузећа Београдска тврђава, МУП-а, Жандармерије, САЈ-а, а под покровитељством Линде Карађорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана