Дмитровић: Србија ће 2050. имати четири милиона људи

Срна
Дмитровић: Србија ће 2050. имати четири милиона људи

БЕОГРАД - Србија ће до 2050. године имати нешто више од четири милиона становника ако се наставе садашњи негативни демографски трендови, изјавио је министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић.

Дмитровић се током посјете Крагујевцу, гдје је разговарао са градоначелником Николом Дашићем, осврнуо на статистичке податке, који показују да је просјечна старост у Србији 44 године и да је сваки пети становник старији од 65 година, саопштено је из Министарства за бригу о породици и демографију.

"За 20 година може се очекивати да сваки трећи становник буде старији од 65 година, што значи да ће тај степен старости нације довести до великог оптерећења за здравствени систем и до недостатка радне снаге, с чим се већ суочавамо", указао је Дмитровић.

Оцијенивши да је Србија на великој демографској низбрдици, он је тај став поткријепио податком да жене у просјеку у просјеку прво дијете рађају са 30 година.

"То значи да ћемо за 30 година имати мало жена у репродуктивном периоду, па нам неће много значити ни да имамо шесторо деце у породици, јер ће породица бити мало", упозорио је Дмитровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана