Ђурић: Шовинистички напад на Андрића, Пашића и Цвијића

Тањуг
Ђурић: Шовинистички напад на Андрића, Пашића и Цвијића

БЕОГРАД - Напад странке косовског председника Хашима Тачија и Кадрија Весељија на Иву Андрића, Николу Пашића и Јована Цвијића “шовинистички је напад на нобеловца, највећег српског државника 20. века и највећег српског и балканског географа, а тиме и на целокупно српско научно, културно и историјско наслеђе”, оцјенио је синоћ директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Демократска партија Косова (ДПК) оценила је данас да је јучерашња изјава министра за европске интеграције Бљерима Реке да Србија добије излаз на море као компромис за споразум слична плановима “великосрпских идеолога”, “рехабилитација свих историјских српских напора, од Начертанија, балканских ратова, пројеката Николе Пашића, Јована Цвијића и Иве Андрића за уништење не само Косова, већ и албанске државе”.

У саопштењу за јавност, урић је оценио да оваква изјава представља “израз незнања и једне дубоко утемељене политичке некултуре, којој је све што има српски предзнак, колико год било величанствено и узвишено, само подстрек за распламсавање мржње и рушилачких нагона”.

“Та ИСИС-овска (Исламске државе) страствена мржња према свакој другој култури, према свему туђем и непознатом, није својство албанског народа, али јесте својство криминално-терористичких поглавица који су насиљем и застрашивањем на Косову и Метохији себи приграбили политички утицај”, рекао је урић.

Он је истакао “људи попут Весељија и осталих приштинских шовиниста морају бити прогнани из јавног живота како би друштво на Косову и Метохији имало шансу за нормалан развој”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана