Ђурић: Приштина није данас учествовала у дијалогу

Срна
Ђурић: Приштина није данас учествовала у дијалогу

БЕОГРАД - Приштинска страна није учествовала на данашњем састанку са Београдом у Бриселу на којем је требало да се говори о економској сарадњи, а наставак преговора зависи од воље у Приштини, рекао је шеф београдског техничког тима Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да је, умјесто тога, српска делегација разговарала са ЕУ о седмогодишњем пакету финансијске помоћи за регион.

“Данас су са нама организовали састанак о расподели 12 милијарди евра помоћи нашем региону. Приштине данас овде, њиховом вољом, није било, они сами себе искључују из дијалога. Ми ћемо бити ту спремни да конструктивно решавамо проблеме”, рекао је Ђурић, који је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ђурић је оцијенио да је Србија хоће да покаже озбиљност и одговорност, али да “нису сви имали једнако одговоран приступ”.

Он је навео да су лидери приштинских институција упозорени од највиших европских званичника да се не баве пропагандом, да се не баве измишљањем дневнополитичких тема, већ да разговорима приступе политички одговорно.

“Очекујемо договор о наставку техничких преговора. Видећемо да ли након изјава званичника из Приштине било каква спремност за технички дијалог постоји”, рекао је Ђурић.

Он је навео да је јуче, првог дана техничких преговора, када је приштинска делегација присуствовала састанку, било ријечи о “стотинама несталих које је убила ОВК” а за којима Србија трага, као и о 212.654 расељених, од којих 196.000 и даље живи на подручју централне Србије, као и о стопи повратка од свега 1,9 одсто.

“Разговори у Бриселу су технички, са циљем покушаја да се ситуација нормализује”, рекао је Ђурић.

Коментаришући изјаве из Приштине да су разговори искључиво политичке природе с циљем постизања коначног споразума о признању, Ђурић је рекао да приштински званичници покушавају да “подметну клипове у точкове” ових разговора, износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру.

“Ови технички разговори о питањима несталих особа, расељених и економској сарадњи имали су карактер покушаја да се ситуација сагледа, нормализује и реши о свакој могућој мери. А лажи о некаквим разговорима о признању независности Косова само су у функцији дневне политике у Приштини”, рекао је Ђурић, преноси Тањуг.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак кратко је поручио да су разговори о несталим и протјераним особама били “конструктивни и продуктивни”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана