Ђурић позвао Блинкена да посјети Србију

Танјуг
Foto: Taнјуг

ВАШИНГТОН - Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је имао прилику да у Вашингтону, на маргинама Самита НАТО-а разговара са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и да га је позвао да посјети Србију.

Ђурић је у изјави за медије на пријему за српске новинаре у амбасади Србије у Вашингтону нагласио да је дијалог на највишем политичком нивоу са САД потребан како због наставка економске сарадње, тако и због рјешавања питања "око којих се не слажемо", као што је питање Косова и Метохије. 

"Нама је потребан дијалог на највишем политичком нивоу са САД, не само зато да бисмо наставили раст и развој наше економије, зато што је Америка у погледу услуга партнер број један, и то баш у областима које се односе на високе технологије и на оно што је мотор развоја наше економије, већ нам је та сарадња неопходна и да бисмо решили она питања око којих се не слажемо, као што је питање статуса Косова и Метохије, али које не може на позитиван начин да буде решено без активног ангажмана највишег политичког нивоа у САД", рекао је Ђурић.

Нагласио је да приусуство Србије на самиту НАТО-а не значи промјену курса утврђеног одлукама Савјета за националну безбједност или релевантним одлукама Скупштине Србије, али да "итекако значи да Србија јача пријатељства, јача партнерства, јача своју позицију и у овом дијелу свијета".

"У Вашингтону ових дана лобирамо за позицију Србије у западом делу међународне заједнице, разговарамо са нашим пријатељима како да ојачамо наше економске, политичке, безбедносне и свеколике односе са овим делом света", навео је Ђурић.

На питање да ли је Србија ближа Западу након учешћа на самиту, каже да не вјерује да не вјерује да једно учешће или једна изјава може да означи стратешку промјену, али мисли да континуирани труд који се у Вашингтону улаже протеклих неколико година "доводи до тога да је позиција Србије у овом дијелу света боља него што је била прије неколико година". 

"Не желим да идем корак даље па да објашњавам шта смо све овде на мом претходном послу радили, али могу само да кажем да сам задовољан и да уз подршку председника Вучића и Владе, Србија мења свој имиџ у међународној заједници, пројектује једну другачију, нову, позитивну слику, да отвара своја врата И за инвестиције, али И за разговоре о глобалним проблемима на начин који нас позиционира као конструктивног актера у међународној заједници", навео је Ђурић.

На питање да ли је било реакција из Москве на учешће Србије на Самиту НАТО-а, он истиче да је Србија ту као самостална, независна, војно неутрална земља, партнер Алијансе и чланица програма Партнерство за мир више деценија, као и да води своју спољну политику поштујући различите актере у међународној заједници. 

"Овде смо зато што чврсто верујемо у снагу дијалога, и то није фраза, у тренутку у коме се свет суочава са изазовима који нису виђени у претходних готово сто година. Једини начин да се проблеми решавају је дијалог. И ако једна мала Србија својим присуством на форумима на којима се разговара о глобалној безбедности и важним светским питањима може макар неки допринос да да, ми ћемо увек бити ту", рекао је министар. 

Подсјетио је да се званични Београд труди да не увлачи Србију у глобалне сукоб, да је у глобалној гео-политичкој бури сачува од свих изазова и да сачува оно што су национални и државни интереси.

Додаје да Србија има избалансиран однос са актерима у међународној заједници и истовремено јасно дефинисане стратешке приоритете. 

"Наш стратешки приоритет је да до 2027. године завршимо све реформе неопходне за чланство у ЕУ. И то је оно што је наш правац, то је оно што је политичко опредељење када је реч о Србији. Када је такође реч о Србији, то је опредељење да не прекидамо наша пријатељства и наше односе са традиционалним партнерима. Када погледате структуру гостију и посета иностранству у прва два месеца мандата нове Владе видећете да је та политика била и остала избалансирана", каже Ђурић.

Он је најавио да ће са савјетником америчког предсједника Џоа Бајдена за енергетику разговарати о трансформацији и модернизацији енергетског сектора је мотор развоја српске економије. 

"Србија као инвестициона дестинација има најповољнију цену електричне енергије, веровали или не, у Европи. И грађани Србије уживају корист у поређењу са другим европским земљама због тога.  Иако, наравно, животни стандард увек може да буде бољи, ми бисмо увек волели да цене електричне енергије буду још ниже. Али за бизнис је сјајно то што је у Србији електрична енергија јефтинија него у другим земљама и што имамо стабилно и поуздано снадбевање гасом", навео је Ђурић.

Нагласио је да САД могу да играју веома значајну и стратешку улогу у трансформацији енергетског сектора у Србији, у увођењу зелене енергије, соларне енергије и других капацитета.

"Верујем да нашој земљи требају најмодерније технологије у овој области да би испунила и нешто што су европски стандарди у вези са процентом учешћа зелених технологија у укупном снадбевању електричном енергијом. Тако да, ово није нешто што је непосредно директно у надлежности Министарства које водим, али је важан политички сигнал да желимо заиста да се и у овом домену добро разумемо, да желимо да створимо могућност да у нашој земљи енергија буде доступна, да не буде условљена геополитичким гибањима и турбуленцијама и да имамо разнолике изворе снадбевања", казао је министар. 

Навео је да се влада у том домену труди да се понашамо договорно, да предвиди и раст потрошње енергената у будућности, а да истовремено улаже максималне напоре да очува ниво цијена и ниво безбједности у снадбијевању. 

Додао је да нису предвиђени разговори о литијуму и да ту тему нико од званичника других земаља није покренуо, али да Србија не бјежи од разговора о овој теми.   

"Међутим, нема сумње да ти ретки минерали или критично важне сировине представљају често теме разговора на оваквим форумима. Друге колеге из Владе су се активније бавиле овом проблематиком, али могу да вам кажем да је Србија генерално, независно од литијума, чак и да нема никаквих минералних ресурса и сировина ни на хоризонту, предмет интересовања компанија из ИТ сектора, из ауто-мото индустрије, које желе да буду присутне на српском тржишту", рекао је Ђурић и дадао да је на састанку Српско-америчког пословног савјета дао низ информација и усмјерења представницима различитих америчких компанија у вези са модалитетима успостављања сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана