Ђурић: Курти треба да одговара због кршења свих потписаних споразума

Srna
Foto: Tanjug

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти треба да одговара због непримјењивања постигнутих споразума, а такозвана влада у Приштини да буде санкционисана због неодговорног понашања које је довело до низа тензија.

Ђурић је указао да је Курти од фебруара прибјегавао једностраним акцијама, што је довело до серије ексалација, у којој је свака сљедећа била тежа за рјешавање, као и да покушава да искористи трагедију у Украјини за своју агенду чиме минира стабилност у Југоисточној Европи.

- Чак је јавно рекао да неће да примјени Вашингтонски и Бриселски споразум. Куртија је изостанак реакције међународне заједнице у вези са Заједницом српских општина, на неки начин, охрабрио да настави са неодговорним дјеловањем - рекао је Ђурић.

Он је навео да је број земаља које признају Косово значајно смањен, да тај број сада није већи од 83, као и да Косово није чланица УН, чија резолуција 1244 дефинише Косово као покрајину Србије.

Ђурић је поновио да је Србија увијек опредијељена за мир и стабилност и да је претходних година направила "економско чудо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана