Ђурић: Курти и његови сарадници немају намјеру да одустану од једностраних потеза

Танјуг
Ђурић: Курти и његови сарадници немају намјеру да одустану од једностраних потеза

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је, поводом изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да су мјере Београда за помоћ Србима на АП КиМ донијете из очаја и да не доприносе миру, да Курти и његови сарадници не намјеравају да одустану од политике једностраних потеза и негације саме суштине нормализације односа.

-Негативне реакције представника Приштине на мере које је, са циљем заштите људских права Срба на Косову и Метохији и реафирмације дијалога, обзнанио Београд, јесу потврда чињенице да Аљбин Курти и његови сарадници не намеравају да одустану од политике једностраних потеза и негације саме суштине нормализације односа - саопштио је Ђурић.

Он је позвао највише представнике привремених приштинских институција да одустану од  политике насилничког етнонационализма и да се врате за преговарачки сто, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Додао је да би само тако процес нормализације односа био откочен тамо гдје су га, како је истакао, блокирали, односно на питању формирања Заједнице српских општина.

-Уместо фраза о Европи, међународним партнерима и демократији, потребно је да моментално зауставе насиље над Србима и безочно кршење њихових личних и колективних права, јер у овоме тренутку то је најевропскија ствар коју могу да ураде – истакао је министар.

Додао је да међународна заједница, уколико жели стабилан западни Балкан и обнављање продуктивног дијалога Београда и Приштине, треба да изврши притисак и стави тачку на Куртијеву политику насиља, кад већ он то не жели да учини својевољно.

-'Поново наглашавам, одбрана права Срба на Косову и Метохији и спречавање њиховог протеривања јесте и одбрана фундаменталних европских вредности - наводи Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана