Ђурђевић: Поплавни талас на Сави неће угрозити Србију

Танјуг
Ђурђевић: Поплавни талас на Сави неће угрозити Србију

БЕОГРАД - Талас високог водостаја на ријеци Сави стићи ће у наредна четири дана у Србију, али ће то бити далеко од критичног нивоа, изјавио је климатолог Владимир Ђурђевић.

"Мислим да ће ниво Саве у Београду порасти за два метра, али смо далеко од нивоа који се сматрају припремом за одбрану од поплава, од редовне и ванредне одбране од поплава", рекао је Ђурђевић.

Он је објаснио да у току Саве кроз Србију има довољно простора у ријечном кориту да се прими и више воде него што ће доћи, као и да Сава на свом току има више ретензија, мјеста гдје вода да се испусти, и да се смањи поплавни талас у тренутку када дође до Београда или када буде код Шапца и Сремске Митровице.

Ђурђевић напомиње да ће ситуација да се смири у наредних шест до седам дана, јер у том периоду у цијелом региону скоро да неће бити падавина.

"Тако да у том смислу опет можемо бити сигурни да ово што је тренутно стање у Сави неће бити погоршано неким додатним падавинама у региону. У том смислу и та информација нам иде на руку да нећемо потенцијално ући у неке ризичне ситуације", рекао је Ђурђевић за РТС.

У Словенији и Хрватској, кроз које протиче ријека Сава, дошло је до полава усљед невремена и обилних киша које су те земље погодиле крајем протекле седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана