Ђукић Дејановић: У школама ће бити 270 педагога и психолога више

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас, поводом шест мјесеци од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" да се убрзано ради на идеји о меморијалном центру као и да ће у школама бити 270 психолога и педагога више него до сада.

"Бол није нимало умањен, он живи у свима нама и обавезује нас на активности које ће значити поруку свијету да се више никада и нигде овакво зло не догоди", рекла је она за Тањуг.

Навела је и да свака школа мора да има најбоље и психолога и педагога или бар једног од та два стручњака, и да ће они бити чланови тима и у сарадњи са родитељима, са наставницима, са дјецом сви заједно радити на превенцији насиља.

"Сви функционишемо са осећањем пораза и туге, али свесни чињенице да основно и средње и високошколско образовање мора да направи кораке ка реализацији програма који значе и образовање и васпитање и на томе се много ради", рекла је министасрка.

Она је навела да без обзира на то што је и Влада Србије учинила довољан напор да прије свега буде у комуникацији са породицама дјеце које нема, да се брзим корацима ради на идеји о меморијалном центру. 

Када је ријеч о меморијалном центру и томе шта је урађено поводом тога, министарка каже да се управо припремају услови за формирање стручног тима који ће у договору са родитељима дјеце које нема и породицом страдалог чувара Драгана осмислити идејну поруку меморијалног центра.

"Након тога ће нам бити представљена одређена архитектонска решења и сви остали сегменти о којима ће наравно бити речи", рекла је Ђукић Дејановић.

Према речима министарке, држава је читав низ мјера, прије свега везаних за превенцију таквих догађања учинила и кроз упутства која је послала свим основним и средњим школама, кроз рад комисија о менталном здрављу при Влади Србије којом је, према њеним речима, најдуже председавала премијерка Ана Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана