Ђорђевић: Жаришта у два старачка дома, реаговано на вријеме

Srna, foto: arhiva
Ђорђевић: Жаришта у два старачка дома, реаговано на вријеме

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да су у два дома за старе у Србији мања жаришта вируса корона, али да ситуација није алармантна и да је реаговано на време.

Ђорђевић је рекао да је у приватном дому за стара лица у Гаџином Хану заражено 19 особа, док је у Геронтолошком центру у Суботици вирус потврђен код 12 особа.

''''То није алармантно, али само присуство вируса сигнализира да будемо у приправности и да анализирамо како је вирус ушао у домове'''', рекао је Ðорђевић новинарима у Палати Србија.

Он је рекао да је клиничка слика заражених добра и да немају теже симптоме болести, те да очекује да ће следеће седмице бити отпуштени са болничког лечења.

Додао је да су заражени у Геронтолошком центру у Суботици били у издвојеном објекту, тако да остали корисници нису били угрожени.

''''Није познато како је вирус ушао с обзиром да су у домовима забрањене посете , једина могућност је да преко запослених. Зато инсистирамо да се инструкције које смо дали у потпуности поштују, јер тамо где су примењиване није било проблема'''', рекао је Ðорђевић.

Он је навео да је у неколико домова у Србији регистрован по један случај заразе и додао да је углавном реч о новим корисницима тих установа.

''''У сладу са епидемиолшким инструкцијама нови корисници домова морају да имају ПЦР тест који није старији од 72 сата, али пошто тестови нису потпуно поуздани, прописано је да по пријему у дом морају да буду у изолацији 14 дана'''', навео је Ðорђевић.

Према последњим подацима, у установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за одрасле и старе вирсуом Ковид-19 заражена су 63 корисника и 56 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана